Hein Deprez wordt de nieuwe baas van Greenyard. Daarmee vervangt hij Marleen Vaesen die het bedrijf ‘in onderling overleg’ verlaat. Carl Peeters wordt daarnaast aangesteld als operationeel directeur.

Marleen Vaesen, voormalig CEO van Greenyard, zal op 31 januari 2018 het bedrijf verlaten. Die beslissing raakte deze ochtend bekend. Volgens de nieuwe baas, Hein Deprez, gebeurt de wissel in onderling overleg en heeft ze dan ook recht op haar eerder afgesproken ontslagvergoeding. Deprez bedankte Marleen Vaesen voor het fusie- en integratiewerk dat ze de afgelopen jaren realiseerde, waarbij ze drie bedrijven fuseerde tot Greenyard, een belangrijke speler in groenten en fruit.

Vaesen was 5 jaar lang CEO en werkte voorheen onder meer bij Douwe Egberts (Sara Lee). Voorlopig is het nodig onduidelijk welke weg ze in de toekomst zal inslaan. Wel is duidelijk dat Deprez die in het verleden afwisselde tussen strategie en dagelijks management zich opnieuw gaat focussen op het dagelijks beheer. Hij treedt af als Uitvoerend Voorzitter van de Raad van Bestuur maar blijft actief als Gedelegeerd Bestuurder van Greenyard. Koen Hoffman, onafhankelijk bestuurder en ex-zakenbankier van KBC Securities, zal zijn plaats innemen.

Op operationeel niveau worden er ook enkele wijzigingen doorgevoerd. Zo wordt financieel directeur Carl Peeters (ex-financiële man van Barco) benoemd tot operationeel directeur, waardoor Greenyard op zoek moet naar een nieuwe CFO. Daarnaast zal Tim Van Londersele instaan voor alle vers-activiteiten met uitzondering van het kerndeel Bakker dat door Irénke Meekma geleid wordt.

Ook de twee kinderen van Deprez zullen een belangrijke rol vervullen binnen het bedrijf. Zo krijgt Charles-Henri Deprez (26)  de afdeling ‘lang vers’ toegewezen. Valentine Deprez, de oudste dochter van Hein Deprez, wordt daarentegen bestuurder bij Greenyard en zal zo haar broer Charles-Henri vervangen in de Raad van Bestuur.

Jonger team

De nieuwe topman van Greenyard bevestigt dat het bedrijf een verjongingsfase doorgaat. “Het nieuwe team is een combinatie van ervaring. Carl en ik zijn vijftigers. Er komen nu jonge mensen bij die onder Marleen zijn uitgegroeid. We willen minstens vijf jaar doorgaan met deze constellatie”, aldus Deprez.

Het vertrek van Vaesen komt op een cruciaal moment. Greenyard probeerde recent nog de Amerikaanse groenten- en fruitmultinational Dole over te nemen. Dat zou een verdubbeling van hun jaarlijkse omzet met zich meebrengen, maar op het laatste moment werd de overname afgeblazen. 

Lees zeker ook ons interview met Hein Deprez!