Het Belgische bedrijf Greenyard staat op het punt de fruit- en groentenbedrijf Dole over te nemen. Als de overname er komt, ontstaat de grootste multinational voor groenten en fruit ter wereld.

Hein Deprez, ceo van Greenyard, staat voor een belangrijke dag. Hij legt vandaag normaal gezien de laatste hand aan de overname van Dole, een Amerikaanse groenten- en fruitmultinational. Greenyard bevestigde intussen dat de onderhandelingen ‘vergevorderd’ zijn. Als de deal er komt, ontstaat een multinational met zo’n 8 miljard euro omzet en 35.000 werknemers. Aan de overname hangt een prijskaartje van zo'n 2,5 miljard dollar vast (inclusief schulden).

Wereldleider

Dole is vooral bekend van fruit zoals ananas, bananen en rood fruit, maar heeft ook een belangrijke pijler verse groenten. Het heeft een omzet van 4,5 miljard dollar en is vooral actief in Noord- en Zuid-Amerika. Greenyard, goed voor 4 miljard omzet, is vooral bekend als verkoper van diepvriesgroenten en fruit- en groentengroep Univeg. Die is de huisleverancier van supermarkt­bedrijven als Albert Heijn en Delhaize, en staat vooral sterk in Europa. Greenyard is met meer dan 9.000 werknemers actief in 25 landen wereldwijd. Na de overname zouden de twee een multinational vormen die wereldwijd de markt stevig in handen heeft. Deze zomer deed Gondola Magazine nog een interview met Hein Deprez. Dat kan u hier lezen.