Forse boetes voor onwettige bouw Driespoort Shopping Deinze

De correctionele rechtbank heeft de aannemer, architect en bouwheer van Driespoort Shopping Deinze veroordeeld voor het bouwen zonder de nodige vergunning. Hij legde hen dan ook zware boetes op die oplopen tot 60.000 euro. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

 

Al jaren heerst er een conflict over de al dan niet wettige bouw van winkelcomplex Driespoort Shopping Deinze. Nu heeft de correctionele rechtbank echter geoordeeld dat het winkelcomplex gebouwd is zonder de nodige vergunning en veroordeelt het de architect, aannemer en bouwheer tot boetes die oplopen tot 60.000 euro. "De bouwmisdrijven werden wetens en willens gepleegd”, oordeelde de rechter in zijn vonnis. “Ze waren ervan op de hoogte dat er geen vergunning was, maar voerden de werken toch uit. Ze wilden hun project zo snel als mogelijk realiseren zonder rekening te houden met de omwonenden. Men ging ervan uit dat hun inbreuken later wel zouden worden geregulariseerd.” Uit mailverkeer tussen de aannemer en de bouwheer blijkt namelijk dat beide partijen wisten dat ze de wet niet respecteerden. Zo stond er te lezen dat boetes en eventuele kosten zouden doorgerekend worden aan de bouwheer, aldus Het Nieuwsblad.

 

Concreet werd de aannemer De Kortrijkse Toren veroordeeld tot een boete van 60.000 euro. Daarnaast kreeg de bouwheer een boete van 30.000 euro en moet het architectenbureau 12.000 euro betalen, vervolgt de krant.

 

Hoe het nu verder moet met het winkelcomplex is voorlopig nog onduidelijk. Er wordt binnenkort immers nog een uitspraak verwacht over een eventuele afbraak van het complex. Daarnaast  is er ook nog een lopende regularisatieaanvraag, waardoor het gebouw mogelijk toch nog de nodige vergunning kan verkrijgen. Die uitspraak zou naar schatting deze zomer vallen.

 

Hoewel het winkelcomplex in de tussentijd zijn deuren kan openhouden, betekent dit echter wel dat het complex en de uitbating onwettig zijn. Dat impliceert volgens advocaat Stijn Van Halle, de advocaat van een buurvrouw die een klacht indiende tegen het winkelcomplex, echter wel dat juridisch gezien de gebouwen en werknemers dus niet meer verzekerd zijn bij een mogelijke brand en er dus in principe niet meer verhuurd of gewerkt mag worden. Zo vertelde hij aan de krant.

 

Ter herinnering, in het shoppingcenter huizen onder meer Albert Heijn, Action, Kruidvat, Molders Schoenen & Mode en Oxygen Fitness. 

 

Afwachten hoe het verdergaat…

 

Auteur: 

l.goethuysen@gondola.be

categorie: 

Laatste productlanceringen