Food- en retaillogistieker Eurobrokers in Nederlandse handen

De Nederlandse groep Van Uden heeft het logistiek- en distributiebedrijf Eurobrokers uit Zellik overgenomen. Het is de derde overname op enkele weken tijd in de sector van de logistiek van levensmiddelen, retail en FMCG. Het lijkt erop dat een concentratiebeweging op gang is gezet.

 

Eurobrokers is tot eind december eigendom van de Holding De Eik. De groep van de familie Van Waeyenberge, actief als trader en broker voedingsgrondstoffen en afgewerkte producten, had al enige tijd de logistieke poot in de etalage gezet. Met 130 medewerkers, bijna 150.000 m² magazijnen in Zellik en Ternat, een vloot van 35 vrachtwagens en een bedrijfsopbrengst van ca 16 miljoen euro per jaar is Eurobrokers een middelgrote speler op de Belgische markt.

Eurobrokers is vooral actief in de logistiek en de distributie van dranken (wijnen en sterke dranken),  food en FMCG. Bekende klanten zijn onder andere Nutricia, Milcobel, Granini, Wilkinson en Energizer.

Van Uden

In België is overnemer Van Uden, een  onderdeel van de holding NedCargo International, nog niet actief. In Nederland, daarentegen is het een vrij grote speler. De groep beschikt over zes warehouses in Nederland, 250 trucks en ruim 500 personeelsleden.

Van Uden en Eurobrokers hebben op hun respectievelijke markten ongeveer hetzelfde type klanten. “Steeds meer klanten vragen om een logistieke oplossing voor de gehele Benelux,” aldus Roderick de la Houssaye, directeur van Van Uden. Ook Frank van Steijvoort, CEO van Eurobrokers, benadrukt de synergiemogelijkheden.

Dankzij de overname zullen hun gezamenlijke klanten een omvangrijker distributienetwerk en faciliteiten ter beschikking krijgen.

Grote ambities

Volgens Diederik Antvelink, mede-directeur van Van Uden, ligt de overname van Eurobrokers volledig in lijn met de strategie van het bedrijf om zijn positie in de Benelux te versterken en internationaal te groeien naar 250 miljoen euro omzet in 2018. “We willen nummer één zijn in de voeding-, drank- en retaillogistiek in Noordwest-Europa. Onze volgende stap is daarom uitbreiding naar Duitsland,” poneert hij.

De transactie beoogt onder andere het bundelen van ladingen. Dat heeft naast economische ook ecologische voordelen: “Zo kunnen we deze winkels in één keer aanrijden met producten van verschillende producenten, wat minder vrachtverkeer, brandstofverbruik en CO2-uitstoot betekent,” zegt de la Houssaye.

Concentratie

In Nederland is er de afgelopen jaren een zeer grote concentratie geweest binnen de logistiek van de food, beverage en retailproducten. Alle middelgrote spelers zijn ofwel verdwenen, ofwel overgekocht door grotere spelers. Bij onze Noorderburen blijven er maar vier grote spelers over: Bakker Logistiek, Nabuurs, Simon Loos en Van Uden. Veel groei in de markt is er niet, zodat het te verwachten was dat zij groei in het buitenland zouden zoeken. Zo heeft Bakker Logistiek een jaar geleden EFT, de logistieke tak van Univeg, overgenomen. Nu neemt Van Uden dus Eurobrokers.

In België was die concentratiebeweging in de sector van de retail, de dranken en de voeding nog grotendeels uitgebleven, maar de jongste maanden zijn er zoveel overnames gebeurd, dat men mag zeggen dat die gestart is. Zo is onlangs Verbessem Transport gekocht door JostGroup (die al Supertransport van Carrefour had overgenomen), Forlog/Vegetra door Distrilog, de fresh-activiteiten van XPO (ex-Norbert Dentressangle) door TDL, die eveneens sectorgenoot Cardon Logistique uit Doornik heeft overgenomen.

Volgens insiders zullen er de komende weken en maanden nog meer overnames in de food- en FMCG-sector gebeuren.  “De marges zijn zo klein geworden, dat schaalgrootte soelaas zal moeten brengen,” zeiden ze aan Gondola.

 

Philippe Van Dooren

 

 

 

 

Auteur: 

Christophe Sancy

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen