Bernard Filliers trekt zich terug als CEO van de bekende jeneverstokerij Filliers en wordt opgevolgd door Bart Cnudde. Het bedrijf blijft in handen van de familie, al zullen externe managers het bedrijf nu leiden. 

Na bijna 10 jaar geeft Bernard Filliers, CEO van graanstokerij Filliers, de fakkel door. Bart Cnudde, voormalig Campina medewerker en ondertussen al vier jaar in dienst bij de stokerij, zal hem opvolgen. Voor de dagelijkse leiding wordt Cnudde bijgestaan door Koenraad De Clerq, huidig directeur sales en marketing, en Filip Waelkens, directeur bij Filiers. Daarnaast blijft Agnes Lannoo voorzitter van de Raad van Bestuur en wordt Bernard Filliers vicevoorzitter. Met deze wissel komt er voor het eerst in vijf generaties een externe manager aan het hoofd van het bedrijf te staan.

De ex-topman bij Filliers zal in de toekomst vooral achter de schermen werkzaam zijn. “Ik zal nog een paar externe mandaten vervullen en blijf als aandeelhouder nauw betrokken. Daarnaast zal ik Filliers Distillery blijven vertegenwoordigen tijdens belangrijke publieke momenten”, vertelt Bernard Filliers aan Het Nieuwsblad.

Familie aan de macht

De voormalige CEO benadrukt wel dat het bedrijf volledig in handen blijft van de familie. “Vijftig procent van de aandelen wordt beheerd door de tak van wijlen mijn neef Jan Filliers, zijn echtgenote Dominique en de vier kinderen, twee dochters en twee zonen. De andere vijftig procent door mijn tak met mijn zoon Emile (32). Emile is al de zesde generatie Filliers en werkt als manager in het bedrijf. Hij houdt zich vooral bezig met de export”, zegt Bernard Filliers.

Duidelijke afspraken

Het aftreden van de topman is niet over een dag ijs gegaan. “Dat ik zou aftreden is een gevolg van afspraken en overeenkomsten die al lang binnen de familie zijn gemaakt. Die leven we na. Zo kan er ook maar één lid van elk van de twee takken van de familie binnen het bedrijf werken”, klinkt het bij de ex-CEO.