De nieuwe richtlijn betalingsdiensten (Payment Services Directive, PSD2) is sinds 13 januari van kracht. Zowel in fysieke winkels als webwinkels is het nu verboden om bijkomende kosten voor betalingen met krediet- of debetkaarten aan te rekenen.

Met de herziene richtlijn wil de Europese Commissie de betalingsdiensten in Europa moderniseren ten voordele van consumenten en bedrijven, en zo gelijke tred houden met deze snel veranderende markt, aldus Eurocommissaris voor Financiële Diensten Valdis Dombrovskis. “Deze wetgeving is een bijkomende stap in de richting van een digitale eengemaakte markt in de EU. De opkomst van innovatieve online- en mobiele betalingen wordt hierdoor verder gestimuleerd, wat ten goede zal komen aan de economie en de groei”, zegt hij.

Dankzij het verbod op toeslagen bij het betalen met zijn debet- of kredietkaart kan de Europese consument jaarlijks meer dan 550 miljoen euro besparen. Ook zullen consumenten beter beschermd worden bij het verrichten van betalingen, zegt de commissaris.

Naast het verbod op toeslagen voorziet de PSD2 het openstellen van de EU-betaalmarkt voor ondernemingen die betalingsdiensten aanbieden. Ook worden strengere veiligheidsregels ingevoerd voor elektronische betalingen en voor de bescherming van financiële gegevens van consumenten.

Tot slot worden de rechten van de consumenten op meerdere gebieden versterkt. Het gaat onder meer om de vermindering van de aansprakelijkheid voor niet-toegestane betalingen en de invoering van een onvoorwaardelijk recht op terugbetaling (zonder beantwoording van vragen) voor automatische afschrijvingen in euro. 

Hoewel de richtlijn sinds 13 januari is ingevoerd, zijn niet alle lidstaten klaar met het omzetten ervan naar nationaal recht. Slechts acht landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië,  zijn dat wel. België, Nederland en Luxemburg zijn er niet bij. Naar verluidt zouden de Benelux-landen in augustus klaar moeten zijn met het wetgevend werk.