De Europese Raad van Ministers heeft het akkoord met het Europees Parlement over de grensoverschrijdende pakketbestellingsdiensten goedgekeurd. De tarieven worden transparanter, wat de e-commerce binnen de EU moet stimuleren.

De nieuwe regeling moet de webhandel binnen de EU stimuleren. Ze maakt de tarieven transparanter en geeft de regelgevers meer bevoegdheden om toezicht te houden op de markt. Zo zullen ze zullen beter kunnen beoordelen of de tarieven voor grensoverschrijdende pakketbezorgingsdiensten onredelijk hoog zijn. Daarnaast maakt de nieuwe regeling het ook gemakkelijker om controles uit te voeren.

Op 13 december was de Estse minister van IT en huidige voorzitter van de Raad, Urve Palo al met het Europees Parlement tot een voorlopig akkoord gekomen over het ontwerp van verordening. Nu is deze overeenkomst dus definitief. “Dankzij deze regels zullen consumenten en bedrijven gemakkelijker kunnen natrekken welke grensoverschrijdende pakjesbedrijven de beste tarieven bieden. Dit zal consumenten aanmoedigen om uit een breder assortiment producten te kiezen en meer online te kopen. Het zal ook nieuwe mogelijkheden bieden voor detailhandelaren, met name kleine bedrijven, die niet over de onderhandelingsmacht beschikken om betere tarieven te bedingen”, stelt Palo. Na de formele goedkeuring wordt de verordening in het Publicatieblad van de EU bekendgemaakt. Naar verwachting treedt ze begin volgend jaar in werking en zal ze in 2019 volledig van toepassing zijn.