Vorig jaar werden dagelijks meer dan veertig producten gestolen uit Belgische winkels. Populairst onder dieven is droge voeding, dat instaat voor bijna een kwart van alle gestolen producten.

Ondanks alle inspanningen van retailers en beveiligingsfirma’s, blijft het aantal winkeldiefstallen in ons land toenemen. Dat blijkt uit cijfers van de vzw Preventie en Veiligheid, die gegevens verzamelt over winkeldiefstal bij 57 ondernemingen die samen goed zijn voor 855 verkooppunten in België. Uit een rondvraag van de vzw blijkt dat er in 2016 in totaal 45.456 artikelen gestolen werden, 3.000 meer dan een jaar eerder. Het gaat voor alle duidelijkheid enkel om cijfers van diefstallen waarbij de dader betrapt werd of bekende.

De vaakst gestolen producten vallen binnen de categorie droge voeding, die goed zijn voor 23,54% van alle diefstallen. Op de tweede plaats staan reukwaren (13,29%), gevolgd door alcoholische dranken (12,85%) en vlees en gevogelte (7,75%). Ook zuivel (4,77%), groenten en fruit (4,18%) en fijnkost (3,33%) staan in de top 10 van vaakst gestolen artikelen.

De meeste diefstallen vinden plaats in Wallonië, dat goed is voor maar liefst 51% van de winkeldiefstallen in ons land. In Vlaanderen gaat het om 19,9% en in Brussel om 28,8%. Terwijl de trend in Vlaanderen dalend is, stijgt het aantal diefstallen in Wallonië. In Brussel is de trend stabiel.

Nog enkele conclusies uit de enquête van Preventie en Veiligheid: niet jongeren en tieners (14,1%), maar wel twintigers (23,1%) en dertigers (21,16%) stelen het meest. Die laatste groep ontvreemdt ook de duurste producten. Verder zijn dieven het actiefst tussen 16u en 17u.