Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege riep afgelopen weekend op om verzamelverpakkingen in de winkel achter te laten of terug te brengen. Voor de supermarktsector is dat echter een brug te ver.

Minister Schauvliege (CD&V) gaf in een interview met Het Laatste Nieuws tips om de hoeveelheid restafval thuis te verminderen. De opvallendste? Dat consumenten verzamelverpakkingen (de plastic folie rond meerdere conserven of flessen) mogen achterlaten in de supermarkt of zelfs mogen terugbrengen naar de winkel. “Grote winkels hebben al jaren een terugnameplicht voor zulke verzamelverpakkingen, maar weinig mensen weten dat,” zegt de minister.

Met haar uitspraken wekt Schauvliege onterecht de indruk dat consumenten al hun verpakkingsmateriaal kunnen terugbrengen naar de winkels, zegt sectororganisatie Comeos. “De consumenten kunnen verzamelverpakkingen van de producten die ze hebben aangekocht, vandaag de dag achterlaten in de winkel. Achteraf terugbrengen is in de praktijk niet haalbaar. Een winkel kan moeilijk controleren of het gaat om verzend- en verzamelverpakkingen die de klant in die winkel heeft aangekocht, wat een specifieke voorwaarde is van de wettelijke verplichting."

 

Het is onmogelijk na te gaan of het product waarvan de verpakking wordt binnengebracht effectief in die winkel aangekocht is, argumenteert Comeos. De retailfederatie voegt er wel aan toe dat ze bereid is tot overleg als Schauvliege de regeling wil herbekijken.

 

Unizo: "slecht plan"

Ook Unizo en de bij haar aangesloten sectorfederatie Buurtsuper.be reageren afwijzend op de oproep van de minister. “Het (voorstel, red.) zorgt voor extra rompslomp voor de handelaar, nog afgezien van de extra kosten voor opslag en ophaling. We zien ook niet in welk voordeel de consument heeft bij het terugbrengen van dat afval naar de winkel, gezien het nu al thuis wordt opgehaald,” reageert Luc Ardies van Buurtsuper.be.

Ardies benadrukt ook dat de bedrijfswereld zijn verpakkingsverantwoordelijkheid niet uit de weg gaat door nu al zogenaamde 'Groene punt'-bijdragen te betalen aan Fost Plus om het verpakkingsafval bij de consument aan huis op te halen en te verwerken. "Een systeem dat zijn goede werking heeft bewezen en dat bovendien heel comfortabel is voor de consument. Met de gewesten was bij de opstart van het Groen Punt systeem afgesproken dat er of een individuele terugnameplicht, of de oprichting en financiering van Fout Plus en het Groen Punt. Het is het ene of het andere,” aldus Ardies.