Colruyt krijgt ongelijk van Europees Hof over minimumprijs tabak

colruyt

De minimumprijs voor tabaksproducten in ons land is niet in strijd met de Europese richtlijnen, dat stelt het Europees Hof van Justitie. Daarmee trekt Colruyt aan het langste eind in de aanslepende zaak over kortingen op tabak bij de supermarktketen.

 

Colruyt zou het verbod op tabaksreclame in ons land verbroken hebben door tabak onder de prijs op de fiscale zegels te verkopen, hoeveelheidskortingen te geven, op bepaalde data extra kortingen te geven en door de zogenaamde "kampkortingen" aan jeugdbewegingen. Deze kortingen werden gezien als illegale tabaksreclame, waarvoor Colruyt in 2013 veroordeeld werd tot een boete van 230.000 euro door de Brusselse correctionele rechtbank.

 

Volgens de supermarkt is een minimumprijs voor tabaksproducten echter in strijd met een Europese richtlijnen inzake vrij verkeer van goederen en vrije mededinging. Colruyt trok naar het Europees Hof van Justitie, dat de retailer nu ongelijk geeft. Het Hof volgt daarmee, zoals verwacht, het eerdere advies van de advocaat-generaal van het Europees Hof. De Belgische regeling waarbij detailhandelaars geen tabaksproducten mogen verkopen onder de prijs die de fabrikant of importeur op de fiscale zegel heeft gezet, stroken met het Europees recht.

 

De zaak moet nu opnieuw voor het Brusselse Hof van Beroep komen, waar Colruyt nog steeds een boete van 230.000 euro riskeert.

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen