Parkwind, de windenergiedochter van Colruyt Group, neemt een strategisch belang in het Ierse Oriel Wind Farm, dat het eerste offshore windpark in Ierland wil bouwen.

Na de bouw van drie offshore windparken voor de Belgische kust, stapt Parkwind voor het eerst in een buitenlands project. De Colruyt-dochter wordt een strategische partner van Oriel Wind Farm, dat tegen het eerste offshore windpark in Ierland wil bouwen. Het windproject in de Noord-Ierse Zee moet 330 megawatt opwekken, wat genoeg is om 250.000 gezinnen van stroom te voorzien.

Ierland heeft veel potentieel voor windenergie, maar windenergie staat er nog in zijn kinderschoenen. Daarom zocht Oriel een partner met ervaring en know-how in offshore windparken. Volgens de Ieren was er veel interesse, maar viel de keuze uiteindelijk op Parkwind. “De keuze voor Parkwind is gedreven door het sterke “track record” van het bedrijf en door de waarden waar het voor staat. We geloven dat Parkwind de nodige kennis en “pioneering spirit” aan boord heeft om dit project tot een goed einde te brengen”, zegt Oriel-oprichter Brian Britton.

Door in het Ierse project te stappen, maakt Parkwind zijn ambitie om internationaal te groeien waar. Parkwind co-CEO François Van Leeuw: “Na de succesvolle ontwikkeling en constructie van 550 megawatt in de Noordzee, zijn we klaar om onze focus te verleggen en te evolueren van ervaren Belgische speler tot een internationale speler in de offshore wind industrie. De kans en de uitdaging om het eerste offshore windpark in Ierland te realiseren match perfect met onze ondernemerszin en oplossingsgerichte bedrijfscultuur.”

Naast het Oriel Wind Farm-project, mikt Parkwind ook nog op een vierde park in eigen land. Het Northwester 2 project, waarvoor de gesprekken nog lopen, zou 224 megawatt moeten opwekken. Daarnaast zou Parkwind ook nog in de running voor een concessie voor de bouw van een windpark in het Franse Duinkerke.

Parkwind is grotendeels in handen van de groep en familie Colruyt. De grootste aandeelhouders zijn namelijk Colruyt Group (60%) en Korys, de investeringsholding van de familie Colruyt. Ook de Vlaamse overheid participeert via de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) in Parkwind.