Coca-Cola Enterprises (CCE) heeft CHEP bekroond met de Corporate Responsibility and Sustainability Supplier Award voor 2015. De trofee bekroont het pallet-, container- en krattenbedrijf “voor zijn inspanningen om vernieuwende en duurzame supply chains te ontwikkelen”.

CHEP is wereldwijd de grootste verhuurder (‘pooler’) van logistiek dragers. Het bedrijf, een dochter van de Australische groep Brambles, heeft in 49 landen meer dan 300 miljoen pallets, kratten en containers in gebruik in de supply chains van zijn klanten. De jongste jaren richt het zich tevens op advies rond verpakking-gerelateerde oplossingen in de logistiek.

“CCE prees de inspanningen op gebied van duurzaamheid van CHEP alsook diens nieuwe Gold Level status, het hoogste niveau in de analyses van EcoVadis. Dat Europees bureau voor de evaluatie van leveranciers en dienstverleners beoordeelt elk jaar ca. 20.000 leveranciers uit meer dan 100 landen en verspreid over 150 sectoren. Die evaluatie gebeurt aan de hand van 21 criteria met betrekking tot het milieu, arbeidsomstandigheden, ethiek handelen, eerlijke zakelijke praktijken en de supply chain,” aldus CCE en CHEP.

Volgens David Cowell, vicepresident Inkoop bij CCE is CHEP “een pionier op vlak van duurzaamheid en moderne supply chains”. Beide ondernemingen hebben samen een efficiëntieverbetering ontwikkeld in de vorm van een innovatieve nieuwe CHEP-dolly, de rollende versie van de CHEP-kwartpallet.

Collaborative Transportation Program

CHEP heeft tevens het ‘Collaborative Transportation Program’ ontwikkeld, waarbij klanten en partners van CHEP samenwerken om ervoor te zorgen dat geladen vrachtwagens na een levering nooit leeg terugrijden. In plaats daarvan halen ze bij andere klanten van het palletpoolingbedrijf lege pallets op, of laden ze bij het dichtstbijzijnde CHEP-depot op pallets die een andere van zijn klanten moeten.

“Dankzij dit kringloopproces wordt er aanzienlijk minder met lege vrachtwagens gereden en gaan de transportkosten omlaag. Zo hebben de vrachtwagens van CHEP op het Europese wegennet in de afgelopen 12 maanden drie miljoen kilometer minder afgelegd. Dit heeft de CO2-uitstoot met 2946 ton teruggedrongen en de klanten grote besparingen opgebracht,” aldus Michael Pooley, voorzitter van de Europese palletbedrijven van CHEP. 

Ook in België

Het ‘Collaborative Transportation Program’ wordt ook in België toegepast door Coca-Cola Enterprises en CHEP, in samenwerking met Colruyt en het transportbedrijf Van Dievel. De transportoptimaliseringen die de vier partners samen realiseren, zijn inmiddels goed voor een CO2-reductie van 30% en 16.334 minder lege kilometers per jaar. Elk jaar verdeelt Coca-Cola Enterprises 1,2 miljoen pallets verdelen naar ca. 11.000 leverpunten.

CCE is de op twee na grootste onafhankelijke Coca-Cola-bottelaar ter wereld. Het bedrijf produceert, verkoopt en distribueert Coca-Cola-producten in acht Europese landen, waaronder België.