Bpost doet finaal overnamebod op PostNL

Bpost heeft een “finaal en verbeterd” voorstel gedaan om zijn Nederlandse sectorgenoot PostNL over te nemen. Die zegt het bod nu te bestuderen.

 

Derde keer goede keer? Bpost blijft overtuigd van de voordelen van een bedrijfscombinatie met PostNL en heeft na twee afwijzingen zijn bod verbeterd. Bpost biedt nu 5,75 euro per aandeel PostNL, in cash en aandelen, tegenover 5,65 bij het vorige bod. 

 

Bpost wil ook tegemoet komen aan de behoefte bij PostNL aan aanvullende zekerheid dat de waarden en cultuur van het Nederlandse bedrijf en de belangen van haar Nederlandse stakeholders gewaarborgd blijven. 

 

Raad van bestuur

 

Daarvoor past bpost zijn voorstellen voor de raad van bestuur aan. Bpost stelt voor om statutair vast te leggen dat aandeelhouders vanaf een bepaald aandelenbelang (bijvoorbeeld 15%) een voordrachtsrecht hebben voor een aantal bestuurders proportioneel aan hun aandelenbelang, met een maximum van één derde. 

 

Wanneer het aandelenbelang van de Belgische Staat onder bepaalde drempelwaarden zakt, zullen ook de voordrachtsrechten van de Belgische Staat worden verminderd. De Belgische Staat zal dan niet meer dan drie van de tien leden van de raad van bestuur kunnen voordragen.  

 

Om het Nederlands karakter van PostNL te bewaren, zegt bpost ook dat zolang de Belgische Staat één of meer leden van de raad van bestuur mag voordragen, een Nederlandse stichting het recht zal hebben een gelijk aantal leden voor te dragen.

 

Bpost wil de Nederlanders ook geruststellen door een regel in te voeren waarbij er voor belangrijke beslissingen een meerderheid van 75% van de raad van bestuur voor moet stemmen. Zo kunnen de Belgen niet zomaar hun wil opdringen aan PostNL.

 

Ten slotte wordt de Raad van Commissarissen van PostNL uitgebreid, wat "een nog betere bescherming van de Nederlandse belangen zal bewerkstelligen.”

 

PostNL

 

Het hoofdkantoor van “bpostNL” zou in Brussel gevestigd zijn, maar PostNL zou als zelfstandige entiteit blijven bestaan. Bpost zou na een overname ook het merk PostNL willen behouden en verder ontwikkelen. Het postbedrijf stelt zelfs voor om in Nederland een innovatiecentrum op te richten.

 

PostNL heeft al bekend gemaakt het vernieuwde voorstel te bestuderen en “de markt te informeren indien en zodra daar aanleiding toe is.”

 

 

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen