De Amerikaanse supermarktketen Albertsons neemt de ‘drugstore’ Rite Aid over. Daarmee komt er definitief een einde aan de overnamepogingen van Walgreens Boots Alliance, die de apotheekketen wilde overkopen. Dankzij deze fusie hopen de bedrijven de toenemende concurrentie van Amazon een halt toe te roepen.

Albertsons krijgt het laatste deel van apotheekketen Rite Aid in handen, goed voor in totaal 71% van de aandelen. De oorspronkelijke eigenaars behouden nog steeds 21% van het bedrijf. Door deze fusie komt er definitief een einde aan de overnamepogingen door Walgreens Boots Alliance. Die wilde immers een miljoenendeal sluiten om het laatste deel van Rite Aid in handen te krijgen, maar de Mededingsautoriteiten weigerden hun goedkeuring te geven. Momenteel bezit het bedrijf zo’n 1.900 van de 4.600 apotheekwinkels.

Rite Aid dat bekend staat als een apotheek waar klanten naast geneesmiddelen ook elektronica en verzorgingsproducten kunnen kopen, heeft een geschatte marktwaarde van 2,3 miljard dollar. Albertsons is daarentegen vooral gekend om zijn 19 supermarktketens, waaronder Safeway en Randalls. Dankzij de fusie stijgt hun gezamenlijke waarde tot 24 miljard dollar, aldus The Wall Street Journal.

Volgens beide bedrijven is de fusie een belangrijke stap. “Het is de beste manier om te concurreren met Amazon en Walmart, die zijn positie binnen de e-commerce onlangs versterkte en daarnaast zijn aanbod uitbreidde”, vertelt Bob Miller, de CEO van Albertsons, aan The Wall Street Journal. Amazon zou ook voor steeds meer concurrentie zorgen, omdat het nu een voet aan de grond heeft binnen de foodretail, doordat het bedrijf afgelopen jaar Whole Foods overnam.

De nieuwe fusiegroep telt in totaal 4.900 winkels en 4.300 apotheken, die zich uitstrekken over het grootste gedeelte van Amerika en meer specifiek over de kustgebieden. Daardoor wordt de groep een belangrijke concurrent voor Ahold Delhaize die zelf veel winkels heeft aan de Oostkust.