Agristo vervoert diepvriesfrieten nu ook per binnenschip

Frietenproducent Agristo zijn nieuwe productiesite in Wielsbeke officieel ingehuldigd. De productie van frieten startte reeds in oktober.  Hiermee is de producent van voorgebakken en diepgevroren aardappelproducten klaar met de eerste stap in haar uitbreiding van de productiecapaciteit. Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe productiesite raakt bekend dat Agristo een groot deel van de transporten gaat overhevelen naar de binnenvaart.

 

Momenteel worden in Wielsbeke enkel frieten geproduceerd. Per uur worden twee grote vrachtwagens aardappelen verwerkt, wat goed is voor ongeveer 100.000 porties. Dit komt op ongeveer 2.400.000 porties friet per dag! Nadat deze worden verpakt tot private label product, gaan ze richting het hoogbouwvrieshuis (-21°), waarna ze naar hun eindbestemming vertrekken.

 

Onlangs werd eveneens beslist om begin 2019 ook de tweede productielijn op te starten. De gebouwen en nutsvoorzieningen voor deze tweede lijn werden bij aanvang reeds opgenomen in de plannen.

 

Binnenvaart

 

In 2018 zal de frietproducent vanuit de diverse sites ongeveer 30.000 trailers of containers verladen naar haar klanten Daarvan worden er ongeveer 10.000 via de Havens van Antwerpen en Zeebrugge naar andere continenten verscheept. Deze transporten vanuit Wielsbeke zullen niet langer via de weg maar via binnenvaart verlopen.

 

Via de River Terminal Wielsbeke van Delcatrans – op geen kilometer van de productiesite - worden lege diepvriescontainers per barge vanuit Antwerpen aangevoerd en terug afgevoerd. Op deze manier kan het bedrijf jaarlijks tot 1 miljoen kilometer over de weg besparen, en zo haar ecologische voetafdruk voor een groot deel reduceren.

 

Ook andere producenten

 

Ook de producent van diepvriesgroenten en –fruit Crop’s uit het nabije Ooigem toont belangstelling voor deze verbinding, net als vijf andere producenten. De River Terminal Wielsbeke is ideaal gesitueerd, namelijk in het centrum van de diepvriesvoedingscluster. West-Vlaanderen kent de grootste concentratie in Europa van bedrijven actief in diepgevroren groenten en aardappelproducten, met respectievelijk circa 1,25 miljoen ton en circa 1,4 miljoen ton per jaar aan export.

 

Dankzij de binnenvaartverbinding tussen Wielsbeke en Antwerpen zullen naar verwachting in totaal op termijn  4.000 diepvriescontainers per jaar vervoerd worden, zodat men 8.000 vrachtwagenritten zal kunnen vermijden.

 

 

Auteur: 

philippe.vandooren

categorie: 

Side banner - Ingenico ePayments

Laatste productlanceringen