In een zopas verschenen persbericht moet Wesfarmers Limited, de Australische eigenaar van Homebase en Bunnings UK en Ierland, alweer slecht nieuws aankondigen voor de aandeelhouders. 

De groep kondigt voor Homebase een non cash waardevermindering van omgerekend 505 miljoen euro aan, naast 42 miljoen euro afschrijvingen op de voorraad en een provisie van 45 miljoen euro voor sluitingen van winkels. Daarnaast wordt nog eens 58 miljoen euro afgeschreven op uitgestelde belastingsvorderingen.

Alsof dat nog niet voldoende is, wordt ook nog eens 105 miljoen euro verlies verwacht voor het eerste halfjaar van het boekjaar 2018.

Rob Scott, MD van de groep kadert dit alles in een poging om de de aandeelhouders tevreden te houden door niet performante business units bij te sturen en te investeren daar waar groei kan verwacht worden: “De overname van Homebase was duidelijk beneden onze verwachtingen wat zeer teleurstellend is. In dit kader zijn we met een review van de business in UK en Ierland gestart met het oog op het verbeteren van de return voor de aandeelhouders.”

Managementwissel

Na een carrière van een kwart eeuw bij Bunnings, waarvan recent als MD van de operties in UK/Ierland, verlaat PJ Davis de groep. Hij wordt vervangen door Damian McGloughlin, opnieuw iemand met decennia ervarin in de UK home improvement en DIY retail. Ook enkele andere posities in het topmanagement worden heringevuld.

Uit het persbericht blijkt ook dat er verder (en versneld) zal worden ingezet op het openen van Bunnings pilot stores, ook kleinere formaten.

Analyse

In maart 2017 schreven wij reeds :  “… doen de vraag rijzen naar de plannen op lange termijn met het Homebase enseigne”.

We worden hier vandaag in bijgetreden door de gerenommeerde expert in DIY retail in UK, Steve Collinge die in een opiniestuk volgende voorspelling maakt: “At the Wesfarmers annual results briefing in August 2018 Scott confirms that regrettably the decision has been made to withdraw from the UK and Ireland and an exit plan for the business is explained. Venture capitalists begin circling and B&M Bargains and The Range head the queue to pick up stores.”

Of niet meer of minder dat Wesfarmers na de resultaten van FY 2018 de beslissing zal nemen zich uit UK en Ierland terug te trekken. Ook dat hebben wij reeds voorspeld op 25 oktober vorig jaar.