Waar komt onze kleding vandaan?

De lidstaten van de Europese Unie hebben in 2018 voor maar liefst 166 miljard euro aan kleding geïmporteerd. Daarbij kwam iets meer dan de helft van niet-Europese landen (84 miljard euro, 51%). In vergelijking met 2013 steeg de import van kleding naar de Europese lidstaten met maar liefst 25% in waarde. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Eurostat.

 

Hoewel de lidstaten van de Europese Unie voor 166 miljard euro aan kleding geïmporteerd hebben in 2018, exporteerden ze zelf voor 116 miljard euro, waarbij de meerderheid naar andere Europese lidstaten ging (89 miljard euro, 77%). In vergelijking met 2013 betekent dat dat de totale export van Europese lidstaten met 36% in waarde gestegen is.

 

Duitsland is grootste importeur

 

Vorig jaar importeerde Duitsland voor maar liefst 17 miljard euro aan kledij vanuit niet-Europese lidstaten (20% van het totaal aan geïmporteerde kledij vanuit landen buiten de EU). Duitsland is daardoor de belangrijkste Europese invoerder van kleding afkomstig van buiten de EU, voor het Verenigd Koninkrijk (meer dan 12 miljard euro, 15%), Spanje (12 miljard euro, 14%), Frankrijk (10 miljard euro, 12%), Nederland (10 miljard euro, 11%) en Italië (8 miljard euro, 9%). België en Luxemburg voerden op hun beurt voor meer dan 4 miljard euro kledij in.

 

China, belangrijkste exporteur buiten EU

 

Geïmporteerde kledij uit niet-Europese landen was dan weer vooral afkomstig van China (27 miljard euro, ofwel 32% van het totaal aantal kleding dat buiten de EU wordt verkocht). Daarna volgen Bangladesh (16 miljard euro, 19%), Turkije (10 miljard euro, 12%), India (5 miljard euro, 6%), Cambodja (4 miljard euro, 5%), Vietnam (meer dan 3 miljard euro, 4%), Marokko en Pakistan (elk 3 miljard euro, 3%).

 

Italië, grootste exporteur binnen EU

 

Binnen de EU is Italië dan weer de grootste exporteur van kleding naar niet-Europese landen. Het land exporteerde vorig jaar maar liefst 9 miljard euro aan kleding (36% van het totaal aan kleding dat naar niet-Europese landen werd geëxporteerd). Duitsland en Spanje vervolledigen de top 3 met elk 5 miljard euro, ofwel 17%. Daarna volgen Frankrijk (3 miljard euro, 12%) en het Verenigd Koninkrijk (1 miljard euro, 5%).

 

Auteur: 

l.goethuysen@gondola.be

categorie: 

Laatste productlanceringen