Etienne Kaesteker, mede-oprichter van winkelketen E5 Mode, geeft het aandeelhouderschap en de leiding over zijn modeketen door aan zijn neef Alexander Talpe. Die wordt de nieuwe hoofdaandeelhouder en CEO van E5.

Vorige maand schreven we hier dat Ronald Boeckx opstapte als CEO van E5 Mode. De Belgische modewinkelketen maakt vandaag bekend dat hij opgevolgd wordt door Alexander Talpe, de 35-jarige neef van E5-oprichter Etienne Kaesteker. Die geeft in één adem ook het aandeelhouderschap van E5 Mode door aan de volgende generatie, want Talpe neemt voor een onbekend bedrag 50,1% van de aandelen in E5 Mode en zusterbedrijf ECG over van Shopinvest. 

Nieuwe generatie aan zet

“Het is tijd om de fakkel door te geven aan een jongere generatie”, zegt Etienne Kaesteker, die E5 Mode in 1979 startte samen met zijn (ondertussen overleden) echtgenote Griet Talpe. “Ik vind het belangrijk dat E5 Mode een familiebedrijf blijft. Samen met de medewerkers vormen we één grote familie, waar elke klant zich thuis voelt. Ik heb het volste vertrouwen in Alexander. Raad over E5 Mode geef ik nog graag, maar de verantwoordelijkheid geef ik door."

Andere rol Shopinvest 

De oudere generatie en hun Shopinvest nemen dus wat afstand van E5 Mode, en dat past in de nieuwe strategie van de holding, zegt Hans Van Rijckeghem, CEO van Shopinvest. “De aandelenwissel laat Shopinvest toe om zich meer te profileren als investeringsmaatschappij door via minderheidsparticipaties beloftevolle ondernemers, zoals Talpe, te steunen. Het doel is ook om dynamische ondernemers samen te brengen. We willen Alexander alle ruimte geven om zijn eigen pad bij E5 uit te stippelen.”

Net niet de helft (49,99%) van de aandelen in E5 Mode blijft wel in handen van Shopinvest, waarvan Etienne Kaesteker hoofdaandeelhouder en voorzitter van de raad van bestuur is. 

Neef met ervaring

Talpe heeft al heel wat ervaring binnen het familiebedrijf. Hij is sinds 2012 CEO van ECG (European Clothing Group), een zusterbedrijf van E5 dat de merken voor de winkelketen ontwerpt en laat produceren, en blijft dat ook. Daarnaast was hij al lid van de raad van bestuur en het managementcomité van E5 Mode. Als CEO én hoofdaandeelhouder van E5 Mode is het nu aan hem om de toekomst van de modeketen, die nog altijd behoort tot de top drie van de Belgische kledingketens, te verzekeren.

“Het is voor mij een grote eer om dat wat mijn oom en tante samen hebben opgebouwd in de laatste 38 jaar, verder te kunnen zetten”, vertelt hij. “De waarden en missie van E5 blijven dezelfde. De vernieuwing van de winkels en de digitale transformatie zal ik verderzetten. Nadat ik uitgebreider kennisgemaakt heb met alle facetten van E5 Mode, zal ik de verdere strategie bepalen en het toekomstige pad al dan niet bijsturen. Bij ECG wil ik de ingeslagen richting voortzetten. Ik wil actief verder werken aan de diversificatie van de klantenportefeuille.”