De Nederlandse online woonwinkel Flinders heeft het afgelopen jaar zijn omzet met 39% zien groeien tot 15 miljoen euro. Daarvan werd 20% in België en Duitsland gerealiseerd. Om de snelle groei verder te zetten en het streefcijfer voor 2018 van 20 miljoen omzet te bereiken, worden de inspanningen in het buitenland opgedreven en het assortiment uitgebreid.

Flinders is een webwinkel met daarin meer dan 25.000 designproducten zoals meubels, stoelen, woonaccessoires en andere interieurartikelen. Daarnaast heeft het Nederlandse bedrijf ook een ‘bakstenen’ winkel van 600 m² in Zaandam. Flinders heeft bijna 150 design labels in de collectie, zoals Tom Dixon, Artemide, Vitra, Normann Copenhagen en Muuto. Sinds kort zijn ook de producten van het Belgische Valerie Objects in het assortiment opgenomen. Flinders richt zich niet alleen tot de particuliere markt, maar ook tot de bedrijven, met een eigen projectafdeling voor kantoorinrichting.

“Een deel van de verwachte groei zal komen uit het buitenland”, zegt Geert-Jan Smits, CEO van Flinders. Volgens hem zal de omzet zowel in België als is Duitsland bovengemiddeld groeien. “In België zijn we sinds vier jaar actief, terwijl Flinders al iets meer dan zeven jaar bestaat. Vorig jaar hebben we er ongeveer 10% van de omzet gerealiseerd. In Duitsland zijn we meer recent van start gegaan”, voegt COO Oscar Diele toe.

Hoewel de groei in het buitenland prioritair is, is Flinders niet van plan om op korte termijn een Franstalige versie van de webshop te openen. “Voorlopig gaat al onze aandacht naar Vlaanderen en Duitsland”, zegt Diele.

Assortiment

“Het komende jaar gaan we ook het assortiment uitbreiden. We voegen categorieën toe op het gebied van verf, raamdecoratie en vloeren”, zegt Smits. “Daarnaast willen we de klant verder ontzorgen door diensten aan te bieden zoals behangen, verven en het monteren van verlichting en raamdecoratie.” Hiervoor is Flinders een samenwerking aangegaan met Uw Rechterhand BV.

Volgens Diele is het de bedoeling om ook in België deze dienst aan te bieden. “Deze dienstverlening beschouwen we als strategisch. Wij gaan die eerst in Nederland uitrollen. Nadien volgt België, maar hiervoor moeten we eerst de geschikte partner vinden”, zegt hij.

Flinders wil ook in België een ‘bakstenen’ aanwezigheid hebben. “Wij overwegen om het komende jaar een kantoor in België te openen, dat zich in eerste instantie op de B2B-markt zal richten. Waarschijnlijk komt er ook daarnaast een showroom”, zegt Diele.

Logistiek

Om de verwachte groei mogelijk te maken, gaat Flinders investeren in de uitbreiding van zijn magazijn, dat nochtans pas een jaar geleden werd geopend. In totaal wordt de oppervlakte met 25% uitgebreid. Op logistiek vlak werkt Flinders met het gespecialiseerde bedrijf Dynalogic, dat eind 2016 werd overgenomen door bpost. Dat bedrijf, dat ook in België actief is (in Sint-Katelijne-Waver), is gespecialiseerd in thuisleveringen van kleine waardevolle artikelen en grote 2XL-producten.

Ook het personeelsbestand wordt dit jaar uitgebreid. Daarnaast wordt geïnvesteerd op het gebied van marketing, logistiek, finance, supply en ict.