Na sluiting door controle, heropent eerste Belgische cannabiswinkel zijn deuren

Na nog geen maand moest Street Shop, de eerste Belgische winkel waar cannabis met een THC-gehalte onder de 0,2% verkocht wordt, op 10 augustus zijn deuren sluiten. Dat gebeurde na een controle van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en het federaal voedselagentschap. De uitbater beloofde een snelle terugkeer... En daar houdt hij zich aan: 4 dagen later heropent de winkel zijn deuren, weliswaar met een beperkter gamma.

 

Vorige maand zorgde de opening van de eerste Belgische cannabiswinkel waar cannabis met een THC-gehalte onder de 0,2% verkocht wordt, voor heel wat gesprekstof. De Franse keten, die in zijn thuisland 100 winkels uitbaat, streek neer in Elsene nadat het bedrijf zich uitgebreid geïnformeerd had over de Belgische wetgeving. Om er zeker van te zijn dat het toegelaten THC-gehalte van 0,2%, verantwoordelijk voor het roeseffect, niet overschreden werd, werden alle producten immers eerst uitvoerig getest in een laboratorium in Zwitserland.

 

Hoewel de winkel op het eerste zicht de Belgische wetgeving leek te respecteren, moest Street Shop op 10 augustus toch zijn deuren sluiten na een controle van het federaal voedselagentschap en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten. Daarnaast werden alle waren in beslag genomen. Volgens La Dernière Heure was de sluiting te wijten aan 3 tekortkomingen: de etikettering was niet aangepast aan de Brusselse norm die voorschrijft dat alle etiketten zowel in het Frans als in het Nederlands geschreven moeten zijn, wat enkel in het Frans het geval was. Daarnaast had de uitbater geen toestemming om enkele voedingswaren en -supplementen te verkopen, en waren er aan enkele producten planten toegevoegd die volgens de Belgische wetgeving niet zijn toegelaten.

 

Eigenaar Vincent Borrel hoopte dat hij zijn winkel weldra terug kon openen. Aan RTBF liet hij weten dat hij altijd op een transparante manier heeft samengewerkt met de Belgische autoriteiten. Al betreurde hij wel hoe de controle verlopen is. Zo zouden de autoriteiten Borrel, voor de komst van de politie, niet op de hoogte gebracht hebben dat er aan bepaalde regels niet voldaan werd. Anders had hij die onregelmatigheden meteen kunnen wegwerken, klonk het.

 

4 dagen later maakte de uitbater zijn belofte van een snelle terugkeer waar en heropende zijn cannabiswinkel, weliswaar met een beperkter aanbod: bloemen, hars en e-vloeistof. Al zal het gamma in de komende dagen stilletjesaan uitbreiden. 

 

Sinds de opening van de Brusselse Street Shop hebben verschillende andere cannabiswinkels hun deuren geopend. Zo zagen twee winkels, Marcel CBD Shop en La Potion des Trollz, het licht in Namen.

 

Auteur: 

l.goethuysen@gondola.be

categorie: 

Laatste productlanceringen