Een rechter in Nederland heeft beslist dat Leen Bakker een hoogslaper die de keten op haar site slecht had geprijsd, niet moet leveren. Ruim 60.000 bestellingen zijn geannuleerd. De uitspraak van de rechter ligt in de lijn van het zogenaamde Otto-arrest uit 2008.

De hoogslaper werd deze zomer door een systeemfout op de website voor 24 euro aangeboden, terwijl die eigenlijk 319 euro kostte. Volgens Leen Bakker werd de fout vrij snel hersteld, maar toen waren er al meer dan duizend bedden besteld. Nadat berichten over die uitermate lage prijs op sociale media waren verschenen, kreeg de meubeldiscounter meerdere duizenden bestellingen binnen. Maar liefst 39.605 klanten bestelden in totaal 60.928 bedden. Leen Bakker argumenteerde dat de prijs te wijten was aan een technische fout en annuleerde al die orders.

Daarop gingen enkele honderden in zee met het juridisch adviesbureau Aliter Melius, om een kort geding aan te spannen tegen de meubelverkoper. De rechter heeft nu Leen Bakker gelijk gegeven.

Volgens hem had 99% van de klanten pas een bed besteld nadat het meubelbedrijf zelf al op de site en de sociale media gemeld had dat het om een fout ging. De rechter oordeelde tevens dat het duidelijk om een vergissing ging en dat de klanten dat, gelet op de omstandigheden, hadden kunnen weten. Daarmee is er feitelijk geen koopovereenkomst tot stand gekomen, zegt hij.

Mogelijk start het juridisch bureau alsnog een procedure ten gronde. Het zegt dat het niet om een systeemfout bij Leen Bakker ging, maar om een stunt die slecht uitdraaide.

Otto-arrest

De beslissing van de rechter in Breda ligt in de lijn van een gelijkaardige uitspraak van een rechtbank in ’s Hertogenbosch. Die gaf Otto in 2008 gelijk na een dergelijke foutieve prijsvermelding. Door een programmeerfout had het postorderbedrijf op zijn website LCD-televisies aangeboden voor 99 euro. Klanten hadden een ontvangstbevestiging van hun order gekregen, maar het bedrijf had hun bestelling alsnog geannuleerd. Boze consumenten stapten naar de rechter, maar die oordeelde dat zo'n ontvangstbevestiging nog geen bewijs is dat de bestelling is geaccepteerd.

Dat zogenaamde Otto-arrest wordt sindsdien door de advocaten van webwinkels aangegrepen om bestellingen te annuleren na gelijkaardige fouten.