AkzoNobel groeit 2% ondanks dat verfbranche onder druk staat

AkzoNobel, marktleider op het vlak van verf en coating, draaide in 2017 een omzet van 9,6 miljard euro (+2%) wat zijn verf- en coatingafdeling betreft. Daarbij steeg de groei van decoratieve verven met 2% en nam ook het volume met 7% toe. Die laatste resultaten waren vooral te danken aan het vierde kwartaal, waarin de positieve ontwikkelingen zoals succesvolle productlanceringen wereldwijd voor een boost in de omzet (+3%) en het volume (+12%) zorgde. Dat blijkt uit de kwartaal- en jaarcijfers die AkzoNobel vrijgaf.

 

AkzoNobel, dat naast een verf- en coatingafdeling ook een chemische tak heeft die het vanaf april wil afsplitsen van het bedrijf, heeft zijn jaar- en kwartaalcijfers bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat het bedrijf voor heel 2017 een omzet behaalde van maar liefst 9,6 miljard euro en dat voor alle verven en coatings. Als er specifiek gekeken wordt naar de decoratieve verven, draaide de verfgigant een omzet van 3,9 miljard euro, goed voor een stijging van 2%. Toch valt er naargelang de verschillende regio wel een duidelijk verschil op. Zo deden Europa, het Midden-Oosten en Afrika het minder goed: hun omzet daalde immers met 3% tot 2,1 miljard euro. Terwijl Latijns-Amerika en Azië hun groei zagen toenemen met respectievelijk 7% en 8%. Dat was vooral te danken aan de nieuwe maatregelen omtrent kostenbesparingen en de programma’s om de productiviteit te verhogen. Daarnaast steeg het volume van de decoratieve verven zelfs met 7% en dat in alle regio’s.

 

4e kwartaal

 

In het vierde kwartaal behaalde AkzoNobel een omzet van 2,3 miljard euro voor al zijn verven en coatings, en zo'n 923 miljoen euro (+3%) voor de decoratieve verven. Die groei was vooral te danken aan de positieve ontwikkelingen in China en de stijgende groei dankzij de verhoogde distributie in Latijns-Amerika en andere regio’s. Op het vlak van volumes deden de decoratieve verven het erg goed. Zo steeg die categorie met maar liefst 12% in het vierde kwartaal. Dat was vooral te wijten aan de positieve ontwikkelingen in alle regio’s. Zo zorgde de nieuwe productlanceringen in Latijns-Amerika bijvoorbeeld voor hogere volumes.

 

Negatieve wisselkoersen en stijgende grondstofprijzen

 

Dat de omzet van de verven en coatings over heel 2017 maar met 2% toenam, is te wijten aan de negatieve wisselkoersen en de stijgende grondstofprijzen. En die moeilijkheden zouden zich volgens AkzoNobel in het eerste kwartaal van dit jaar kunnen verderzetten. Al benadrukt het bedrijf dat het de nodige maatregelen zal nemen om moeilijkheden weg te werken door onder meer prijsverhogingen in te voeren en de kosten beter te controleren . Daarnaast wil het bedrijf focussen op de positieve trend die zich voordoet bij de decoratieve verf. “We willen anticiperen op de positieve ontwikkelingen die zich voordoen in alle regio’s, zeker in Azië”, zegt het bedrijf in een persbericht.

 

Verfbranche staat onder druk

 

Toch nuanceert Chris Van Wesemael, Non Food expert bij Gondola, de beperkte groeicijfers binnen de verfafdeling. “Over het algemeen zijn de resultaten zeker niet slecht. Je moet immers rekening houden met de wisselkoersen en met het feit dat de verfbranche in veel landen onder druk staat. Dat laatste is te merken aan de lagere omzetstijging in vergelijking met het volume, waardoor er sprake is van prijserosie”, legt Van Wesemael uit.

 

Nieuwe fabriek in Groot-Brittannië

 

Vorig jaar opende AkzoNobel nog een nieuwe fabriek in Ashington, Groot-Brittannië, die meteen ook de meest geavanceerde en duurzame verffabriek ter wereld is. De high-techvestiging is het nieuwe productiecentrum voor Dulux, marktleider op het vlak van decoratieve verf, en moet de groei ervan een boost geven.

 

 

Auteur: 

l.goethuysen@gondola.be

categorie: 

ISM - Side - NL

Laatste productlanceringen