Winkelketen Blokker gaat 63 winkels in België sluiten, en geen 69 zoals eerder aangekondigd. Er zullen ook minder jobs verloren gaan dan gepland. 

In februari kondigde Blokker een grootschalige herstructurering aan. De winkelketen zou 69 van haar 190 winkels sluiten en 302 banen schrappen in ons land. Blokker zag zich genoodzaakt tot deze drastische maatregelen omdat de omzet en de winst onder druk stonden.

Het lijkt er nu echter op dat de vakbonden de harde klap voor het Blokker-personeel ietwat heeft kunnen verzachten. Vakbonden en directie sloten vandaag een sociaal voorakkoord, waarin het aantal sluitingen en ontslagen is teruggedrongen.

Zo zullen er 63 in plaats van 69 winkels onherroepelijk dicht gaan. Zes winkels zijn dus van sluiting gered. Volgens De Morgen gaat het om de filialen in Herstal, Evergem, Ronse, Poperinge, Diest-centrum en Waregem. Er werd ook afgesproken dat de eerste winkels in juli al de deuren sluiten. Tegen eind dit jaar moeten alle 63 Blokker’s toe zijn.

Verder zullen er 279 en geen 302 personeelsleden moeten vertrekken bij Blokker. Wie moet vertrekken krijgt een premie, die afhankelijk is van functie en anciënniteit, en wordt begeleid in de zoektocht naar een andere job. 56-plussers kunnen met brugpensioen.

"We vinden het spijtig dat er jobs verloren gaan en winkels moeten sluiten", zegt Blokker-CEO Bernd Bosch. "Maar we hebben alles in het werk gesteld om de sociale impact zoveel mogelijk te beperken."