Wetgeving witte kassa vernietigd door Raad van State

De regelgeving rond de witte kassa, die zwartwerk in de horeca moet tegengaan, is vernietigd door de Raad van State. Dat meldt Horeca Vlaanderen. Elke horecazaak die meer dan tien procent van haar omzet uit bereide maaltijden haalt, zou volgens het Koninklijk Besluit vanaf 1 januari met zo een kassa moeten werken.

 

In september al beargumenteerde het advies van een auditeur, na een klacht van Horeca Limburg, dat deze regelgeving in tegenspraak is met het gelijkheidsbeginsel. Initieel moest elke horecazaak die 'regelmatig' voedsel serveert met een witte kassa werken vanaf 1 januari 2016. Later werd via een rondzendbrief bekend gemaakt dat dit alleen van tel zou zijn voor zaken die meer dan tien procent van hun omzet uit bereide maaltijden halen. Dit werd vandaag verworpen door de Raad van State omdat die tien procent niet wettelijk bepaald werd, maar willekeurig door de btw-administratie. Deze is niet bevoegd om Koninklijke Besluiten te interpreteren waardoor de wetgeving ongeldig is en moet worden vernietigd. 

 

De sector uit al langer zijn ontevredenheid over 10- procentregeling. Om oneerlijke concurrentie tegen te gaan moet iedereen die eten serveert met een witte kassa werken. Horeca Vlaanderen is dan ook erg tevreden met de vernietiging van de regelgeving. De wet moet nu herbekeken worden en dan zijn er twee opties: de tien procent wordt opgenomen in de nieuwe wet of de wet geldt voor alle horecazaken. In het tweede geval lijkt het onhaalbaar om deze in te voeren tegen 1 januari waardoor het project opnieuw zou worden uitgesteld. 

 

 

Auteur: 

Coralie Gilissen

categorie: 

ISM - Side - NL

Laatste productlanceringen

Kärcher FC3 Premium