De Vlaamse regering heeft een ontwerp van decreet goedgekeurd dat tegen 2023 een einde maakt aan de bestaande pelsdierkweek en dwangvoeding in Vlaanderen.

Tegen uiterlijk 1 december 2023 zullen alle 17 bestaande pelsdierkwekerijen en 1 foie gras producent hun deuren moeten sluiten. Dat staat in het ontwerp van decreet dat de Vlaamse regering afgelopen weekend heeft goedgekeurd. Er wordt nog een overgangsperiode voorzien tot eind 2023, waarin de kwekers zich al aan een reeks voorwaarden moeten houden. Zo mogen ze in de komende jaren hun activiteiten niet meer verplaatsen of uitbreiden. Concreet mogen ze dus enkel nog kweken met de soort die ze vandaag al houden. De kwekers worden daarnaast gestimuleerd om sneller tot sluiting over te gaan. Zo wordt het compensatiebedrag dat de kwekers krijgen toegekend jaarlijks verminderd met een vast percentage.

Gaia is erg tevreden met het besluit van de regering en vindt de stimulans om bedrijven vroeger te doen stoppen dan ook een goede zaak. In België worden er jaarlijks meer dan 200.000 pelsdieren gedood en daar komt nu een einde aan. Dankzij het verbod wordt België de 12e Europese lidstaat die het verbod op nertsenkwekerijen invoert. In 2015 werd de pelsdierkweek voor bontproductie reeds verboden in het Waals Gewest en in 2017 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, al ging het daarbij vooral om een symbolisch verbod omdat er noch in Wallonië noch in Brussel pelsdierkwekerijen gevestigd zijn.

Ook het verbod op dwangvoederen is volgens de dierenrechtenorganisatie een goede beslissing. “Met het verbod op dwangvoederen komt er in Vlaanderen een einde aan een wrede vorm van dierenmishandeling die nog op één enkel West-Vlaams bedrijf wordt toegepast”, reageert Gaia. Toch blijft het volgens de dierenrechtenorganisatie een spijtige zaak dat de dwangvoeding blijft bestaan in Wallonië, waar er nog een negen tal producenten van foi gras de beruchte methode toepassen. In 2017 volgde er gelukkig wel een verbod in het  Brussels Gewest. In totaal zijn er slechts 5 EU-landen die nog foie gras produceren. Daarbij gaat het om Frankrijk, Spanje, Bulgarije, Hongarije en België (via Wallonië).

“We moeten zuinig zijn met het woord ‘historisch’, maar dit is echt een enorme stap vooruit voor Vlaanderen”, reageert Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn. “We nemen afscheid van een winstgevende industrie omdat we als gemeenschap meer waarde hechten aan het Dierenwelzijn. Hier mogen we als gemeenschap heel trots op zijn. Vlaanderen neemt internationaal opnieuw de voortrekkersrol inzake Dierenwelzijn”.