Veviba schandaal: met wie werken retailers voortaan samen?

Sinds het Veviba schandaal bekend raakte, zijn verschillende retailers op zoek gegaan naar nieuwe partners. In het verleden werkten ze immers al dan niet rechtstreeks samen met Veviba of de Verbist group. Maar tot wie hebben Carrefour, Delhaize, cora, Colruyt of Lidl zich nu gewend? Onze collega’s van L’echo trokken op onderzoek uit.

 

De een zijn dood, is de ander zijn brood. Als gevolg van het schandaal rond vleesbedrijf Veviba, kiezen retailers die vroeger samenwerkten met de Verbist Group, bewust voor andere slachthuizen en vleesverwerkingsbedrijven. Daarom heeft Ahold Delhaize, dat samenwerkte met het slachthuis Veviba uit Bastenaken, zijn dieren overgebracht naar de Derwa slachthuizen in Jupille en Hemelaere, waar het eerder al mee samenwerkte. De vleesverwerking zal voortaan verzorgd worden door het vleesverwerkingsbedrijf Debaenst.

 

Carrefour werkte in het verleden steeds samen met Adriaens, een slachthuis uit Zottegem dat lid is van de bewuste Verbist group. Hoewel de controles geen enkele onregelmatigheid hebben aangetoond, heeft de retailer toch beslist om de samenwerking met het slachthuis in afwachting van verder onderzoek op te schorten. Voorlopig werkt Carrefour daarom samen met Euro Meat Group uit Moeskroen. Volgens L’Echo zou de retailer de vleesverwerking voor zijn belangrijkste vestigingen voor zijn eigen rekening nemen. De overige vleesverwerking gebeurt door Viangro en Vandebogaerde.

 

Cora werkte op zijn beurt samen met Lanciers, een slachthuis van de Verbist group uit Rochefort. Ook hier heeft de retailer uit voorzorg beslist om de samenwerking op te schorten en beroep te doen op het Derwa slachthuis. De vleesverwerking wordt dan weer verzorgd door Viangro. Cora heeft ook beslist om zijn hamburgers, die het via Veviba aankocht, bij andere leveranciers te bestellen.

 

Colruyt liet aan L’Echo weten dat het samenwerkt met een dertigtal slachthuizen. Hoeveel er daarbij precies behoren tot de Verbist group wil het bedrijf niet kwijt. Wel benadrukte het dat de samenwerking met slachthuizen van de Verbist group wordt stopgezet. Eerder werd de samenwerking ook al opgeschort. Ook Lidl wil liever discreet blijven. Hoewel de discounter volgens L’Echo niet rechtstreeks samenwerkte met Verbist, zou zijn leverancier Viangro wel beroep gedaan hebben op slachthuis Adriaens. Het is dan ook erg waarschijnlijk dat Lidl en Viangro voortaan zullen kiezen voor Euro Meat Group uit Moeskroen, legt L’Echo uit.

 

Auteur: 

l.goethuysen@gondola.be

categorie: 

Laatste productlanceringen