Klanten die bij Carrefour betalen met de Visakaart van de supermarktketen, krijgen korting op sommige aankopen. Volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop is dat onwettig, maar Carrefour spreekt dat tegen.

Test-Aankoop heeft vastgesteld dat Carrefour kortingen biedt aan klanten die gebruikmaken van hun kredietkaart. Zo krijgt men 5% korting op een ganse kip of 10% korting op een brood, op voorwaarde dat er betaald wordt met de Visakaart van Carrefour. Een korting koppelen aan het gebruik van een kredietkaart is volgens de consumentenvereniging illegaal. De organisatie heeft dan ook Carrefour een schrijven gericht met de vraag deze praktijk te stoppen.

 

"Geen korting"

Volgens de supermarktketen is er echter geen vuiltje aan de lucht. "Wij geven in essentie geen korting. De Carrefour-Visa is voor ons het betaalmiddel met de laagste transactiekosten. Wat we dus uitsparen, geven we terug aan de klant", zegt woordvoerder Baptiste van Outryve aan De Standaard. Bovendien is de kaart niet echt een kredietkaart, omdat ze ook een debetfunctie heeft, aldus Carrefour.

Ook Cora

Maar Carrefour is niet de enige retailer die zulke "kredietkaarten" promoot, zegt Test-Aankoop. "Verschillende supermarktketens moedigen hun klanten aan om gebruik te maken van een betaalkaart die gekoppeld is aan een kredietopening. Cora, om slechts een voorbeeld te noemen, geeft bij elk gebruik van de kaart 0,01 euro korting per aankoopschijf van 1 euro."

Onwettig maken

De consumentenorganisatie waarschuwt voor de gevolgen van dergelijke praktijken. "Kredietopeningen gekoppeld aan een bankkaart zijn erg duur want de interesten die eraan gekoppeld zijn, kunnen al gauw oplopen tot meer dan 14%. Doordat er bovendien geen vast afbetalingsplan is, bestaat tevens het risico dat het krediet jarenlang blijft lopen en de consument zo in een schuldenspiraal terechtkomt. Sommige consumenten, vooral de meest kwetsbare, zien het als een makkelijke manier om aan geld te geraken, zonder  de risico’s van dergelijke kredieten tegen woekerrentes goed in te schatten."

Deze praktijken druisen volgens Test-Aankoop in tegen de geest van de wet op het consumentenkrediet. Momenteel zijn ze echter niet onwettig. Daarom vraagt de consumentenorganisatie om de definitie van “verboden handelspraktijken” uit te breiden. Ze schreef bevoegd minister Kris Peeters alvast aan om de problematiek aan te kaarten.