Naarmate de dagen korter worden stijgt de eindejaarskoorts. Niet de vrieskou of de centimeters sneeuw geven aan dat de feestdagen naderen, wel de met kerstbomen gevulde vitrines en met hulstblaadjes en rode kerstmutsen versierde reclamefolders.

Meer dan anders ligt in deze periode van het jaar – ook in de mooi opgetuigde reclamefolders - de nadruk op de ingrediënten van goed gevulde feesttafels. Want we houden aan de traditie van veel en lekker eten.  Ik stel me dan altijd de vraag of de feestvierders er tijdens hun overvloedige maaltijden bij stilstaan hoeveel zorg onze land- en tuinbouwers besteden aan de productie van al dat lekkers. Ook op kerstavond, kerstdag, oudjaar of nieuwjaarochtend melken ze in de koude stal hun koeien, oogsten ze verse ijsbergsla, plukken ze in hun loodsen champignons of snijden ze witloof. De aardappelen waren net op tijd van het veld om verwerkt te worden tot diepvries Pom’ Duchesse. Ondanks de slechte prijzen worden onze dieren en gewassen het jaar rond verzorgd zodat, zeker op oudejaarsavond een mals stuk vlees met lekkere garnituur op tafel kan gezet worden. Land- en tuinbouwers leveren de grondstoffen voor onze feestmaaltijden.  Elke (feest)maaltijd begint bij hen. Zij zijn de basis van gezond, lekker en betaalbaar voedsel.  Zij zorgen voor een ongelooflijke variatie aan mogelijkheden voor de samenstelling van onze feestdis.  Hef daarom ook gerust het glas op hun gezondheid en vooral, wens ze een voorspoedig 2017. Dat is meer dan nodig.

Want voor elke land-en tuinbouwer, van veehouder, over akkerbouwer, groenten- en fruitteler tot sierteler was 2016 een jaar om snel te vergeten, maar dat spijtig genoeg niet snel vergeten zal worden.

De uitzonderlijke weersomstandigheden snoeiden hard in de opbrengsten 2016. Tegelijk stortten de prijzen van melk, eieren en vlees in elkaar. Zowel in de plantaardige als in de dierlijke sectoren nam de omzet met 5% af. Bij stabiele kosten betekent dit een uitgesproken daling van de marge en dus van het inkomen van onze land-en tuinbouwers.  Vanuit die kant dus weinig feestvreugde rond de boerentafel. 

Een nieuw jaar, een nieuwe start? Aan het weer kunnen we weinig doen. Maar als partners in de agro-voedingsketen kunnen we wel samen en vanuit ieders verantwoordelijkheid voor verandering zorgen. Mijn wens voor 2017 is dat we naar een systeem kunnen waarbij elke consument toegang heeft tot gezond voedsel terwijl elke schakel in de keten voldoende marge kan creëren. Dat elk verkooppunt hier bij ons een vitrine mag zijn van onze hoogkwalitatieve lokaal geproduceerde producten, waarbij de retail aangeeft wat zijn klant wil en hoe we ons als Vlaamse land- en tuinbouwers kunnen onderscheiden van anderen. Dat versterkt ieders positie en maakt dat we samen investeren in een sterke Belgische voedingsketen. Ook in 2017.