Retail Partners (Colruyt) integreert distributie Alvo

Retail Partners, de groothandelspoot van Colruyt Group, heeft de integratie afgerond van de nv Alvocol, die aankoop, opslag en transport verzorgde voor de zelfstandige Alvo-supermarkten. Voortaan worden alle Alvo-winkels bevoorraad vanuit Mechelen.

 

Vanuit de nieuwe site van Retail Partners Colruyt Group in Mechelen (waar ook de Spar-activiteiten geconcentreerd zijn) werd al het vers voor Alvo geleverd. Nu zijn ook de kruidenierswaren van het Alvo-distributiecentrum in Bornem naar Mechelen verhuisd. Ook de uitdagingen om de IT-platformen en assortimenten op mekaar af te stemmen werd succesvol afgerond. "Door de operatie profiteren alle partijen voortaan meer van de schaalgrootte van Colruyt Group: de groep zelf, de Alvo-supermarkten en de Alvo-organisatie", klinkt het.

 

Vlotte overgang

 

De verhuis had uiteraard een impact op de 30 medewerkers van de site Bornem. De helft van hen verhuisde mee naar Mechelen, 14 anderen vonden een nieuwe job.  “We zijn heel blij dat nagenoeg iedereen vrij snel een passende oplossing gevonden heeft”, zegt Dirk Depoorter, directeur-generaal Retail Partners Colruyt Group. "Wie niet mee verhuisde hebben we begeleid om een andere job te vinden binnen de groep of erbuiten."

 

Een andere grote uitdaging was het op elkaar afstemmen van de assortimenten van Spar en Alvo, samen goed voor 12.000 artikelen. In enkele maanden tijd slaagden de aankoopteams erin om dat aantal te reduceren naar 8.000. Driekwart daarvan is beschikbaar voor zowel Spar als Alvo, die daarnaast elk nog een duizendtal eigen producten behouden. "Dit gestroomlijnde assortiment is logistiek veel beter handelbaar, wat ons en alle partners voordeel oplevert", vindt Dirk Depoorter. "Bovendien hebben we ook de gelegenheid benut om de assortimenten van Alvo en Spar commercieel te versterken,  zodat ze beter beantwoorden aan de behoeften van hun klanten."

 

De verhuis van Bornem naar Mechelen werd zo geregeld dat de Alvo-ondernemers er geen last van ondervonden. Een complexe operatie, aangezien beide sites met andere informaticasystemen werkten. Op 9 maanden tijd slaagden de IT-specialisten van de groep erin om die systemen op mekaar af te stemmen, zonder noemenswaardige last voor de winkeliers. "Of het nu gaat over IT, de verhuis zelf, de tewerkstelling of het assortiment, heel de operatie is vlot verlopen dankzij een intensieve samenwerking met alle partners", besluit Dirk Depoorter. 

 

Win-win

 

Tegelijk met de afronding van de verhuis sloten Retail Partners Colruyt Group en de Alvo-organisatie een nieuw samenwerkingscontract af, waarmee alle partijen hun voordeel doen. Aankoop en logistiek worden nu volledig beheerd door de groep, vanuit de site in Mechelen. Op commercieel vlak blijven de Alvo-winkels een onafhankelijke koers varen. De commerciële strategie en de marketingcommunicatie worden dus verder beheerd door Alvo. De achtkoppige ploeg zal zijn intrek nemen in een nieuw kantoor in Temse.

 

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

Jobs - Side - NL

Laatste productlanceringen