Enkele maanden nadat de partij Recht en Rechtvaardigheid weer aan de macht kwam, bestudeert de Poolse regering een eventuele heffing op de omzet van retailers. Deze heffing zou gebruikt worden om een deel van het kinderbijslagprogramma te financieren. Dat schrijft de krant Les Echos.

Afgelopen 3 februari presenteerde de Poolse minister van Financiën al een eerste wettekst met als doel een heffing op de omzet van de retailers in te voeren. Ondanks protest van de zelfstandige handelaars wordt op 18 februari een nieuwe tekst ingediend. De eerste tekst voorziet een heffing van 0,7% op de opbrengst van bedrijven die tot een maandelijkse omzet van 67,5 miljoen euro komen. De drempel voor het in gang treden van de nieuwe belasting ligt op 340.000 euro maandelijkse omzet. Boven de 67,5 miljoen euro maandelijkse omzet wordt de verkoop belast met 1,3%. De tekst voorziet ook een heffing van 1,9% op de verkoop van zaterdagen, zon- en feestdagen.

Rentabiliteit in gevaar

Volgens het agentschap Moody’s zal de belasting, indien de tekst goedgekeurd wordt, vooral de grote retailers treffen. Dit kan Carrefour meer dan 20 miljoen euro per jaar kosten, Tesco 30 miljoen euro, tot 50 miljoen euro aan Auchan en tot 110 miljoen euro aan Jeronimo Martins. Als deze getallen op Europese schaal of wereldschaal klein lijken, herinnert Moody’s eraan dat het voor Tesco of Carrefour de voornaamste oorzaak kan zijn voor het zwakke resultaat van de exploitatie van de Poolse activiteiten.