P&G lanceert eigen reclamebureau en wil het aantal creatievelingen verhogen

Procter & Gamble richt zijn eigen reclamebureau op. Daarvoor strikte het bedrijf verschillende talenten uit de drie grootste reclamebureaus ter wereld. Zo wil de retailer actiever reageren, dichter bij de consumenten staan en geld besparen. Daarnaast wil de groep ook het aantal creatieve talenten verhogen en dat van de marketeers inperken. Dat meldt the Wall Street Journal. 

 

Procter & Gamble is ook de grootste adverteerder op internationaal niveau. Vorig jaar besliste het bedrijf om zijn numerieke reclamebudget met 100 à 140 miljoen dollar te reduceren in het derde kwartaal. De reden? Veiligheidskwesties maar ook het besef dat de reclame erg inefficiënt was. Het bedrijf viseerde daarbij vooral de slechte plaatsing van zijn reclame. In totaal heeft P&G op drie jaar tijd zijn communicatie uitgaven met 750 miljoen dollar verminderd. In 2016 bedroeg het bedrag voor communicatie nog 10,5 miljard dollar, maar vorige week maakte het bedrijf bekend dat dat bedrag in de komende vier jaar met 1,25 miljard dollar zal zakken.

 

Talenten uit de beste reclamebureaus

 

Maar hoe kan het bedrijf, ondanks de inperking van zijn budget, toch nog hetzelfde niveau behouden? Door zijn eigen reclamebureau op te richten. P&G strikte daarvoor verschillende medewerkers van de drie grootste reclamebureaus: Saatchi & Saatchi, Grey en Marina Maher Communications & Hearts & Sciences. Andrea Disquez, CEO van Saatchi & Saatchi New York, zal het nieuwe reclamebureau vanaf juli 2018 leiden en dat terwijl ze haar functie bij Saatchi & Saatchi behoudt. Dit nieuwe interne reclamebureau bezorgt P&G verschillende voordelen: zo kan het veel sneller reageren, staat het dichter bij de klanten en kan het geld besparen.

 

In een eerste fase zal het bureau, dat zijn hoofdzetel in Cincinnati heeft, enkel gebruikt worden voor de verzorgingsproducten in Noord-Amerika. “We moeten de lat continu hoger legger op het vlak van creativiteit en we moeten meer mensen op andere manieren bereiken. De manier waarop dingen veranderen, gebeurt steeds massiever, maar wel met meer precisie op het vlak van gepersonaliseerde communicatie, en met meer creatief engagement met consumenten. Dit nieuwe model vraagt om een nieuw agentuurmodel”, verduidelijkt Marc Pritchard, Chief Brand Officer bij P&G, in The Wall Street Journal.

 

Meer creatieve geesten, minder marketeers

 

Pritchard haalt de laatste campagne voor de SuperBowl aan als voorbeeld. De Tide campagne was het resultaat van een samenwerking tussen verschillende reclamebureaus en dat met een korte deadline en voor verschillende formaten: televisiespots, digitale activatie, PR, enz. Het is net die reclame die dankzij zijn efficiëntie P&G geïnspireerd heeft. Door een eigen reclamebureau op te richten met talenten van de beste reclamebureaus wil P&G zijn aanpak institutionaliseren en zijn efficiëntie verbeteren. Het nieuwe model moet het bedrijf  bovendien in staat stellen om te snoeien in het marketingteam. Momenteel bestaat 50% van het personeel uit creatieve geesten, aldus The Wall Street Journal. Dankzij dit agentschap, wil Pitchard het percentage creatievelingen doen stijgen en het aantal marketeers afbouwen.

 

Auteur: 

l.goethuysen@gondola.be

categorie: 

Laatste productlanceringen