Overnamekosten doen winst SABMiller dalen

Bierbrouwer SABMiller, het bedrijf dat binnenkort door het Belgische AB InBev overgenomen wordt, zag zijn omzet het afgelopen jaar met 7% dalen. Vooral de dure dollar drukt de prestaties van SABMiller, maar ook de overname van AB InBev en enkele lokale ingrepen leverde de Zuid-Afrikaans-Britse bierbrouwer extra kosten op.

 

De dollar gooit al langer roet in het eten bij SABMiller, door de dure munt zag de bierbrouwer zijn omzet in 2015 zelfs naar dalen naar 19,8 miljard dollar (17,5 miljard euro). Een daling van 7% in vergelijking met het boekjaar daarvoor. Ook de winstcijfers voor intresten, belastingen en afschrijvingen tekende een daling van 9% op, en zakten naar 5,8 miljard dollar.

 

Naast de sterke dollar, is de daling van de winst te wijten aan enkele lokale ingrepen. Zo zette SABMiller zijn activiteiten in Angola op een laag pitje en sloot het bedrijf zijn brouwerij in Zuid-Soedan door de oorlog die er woedt. Dit kostte de bierbrouwer zo’n 572 miljoen dollar. Daarnaast hing er aan de overname door AB InBev in 2015 een prijskaartje van 160 miljoen dollar, wat SABMiller extra onkosten opleverde.

 

Positieve noot

Niet alle cijfers daalden voor 2015, zo zag SABMiller zijn volume toenemen met 2% en bij constante valutaverhoudingen was er sprake van een autonome omzetstijging van 7%. De bierbrouwer blijft positief voor de cijfers van 2016.

 

Auteur: 

Coralie Gilissen

categorie: 

Laatste productlanceringen