OKay, onderdeel van Colruyt Group, viert deze maand zijn 20ste verjaardag. De allereerste OKay buurtwinkel opende op 14 januari 1998 in Ertvelde in Oost-Vlaanderen.

20 jaar na de opening van de eerst winkel, telt OKay 126 winkels in heel België. Al ziet het nog potentieel voor in totaal 180 vestigingen.

Buurtsupermarkten in de lift

Het koopgedrag van de consumenten is beetje bij beetje aan het veranderen. Volgens een marktonderzoek van het studiebureau Nielsen winnen de middelgrote buurtwinkels, zoals OKay, steeds meer terrein. In 2017 hebben ze voor het eerst meer dan 30 % van de markt in handen, in Vlaanderen loopt dat zelfs op tot 35 %.

In plaats van één keer per week te gaan winkelen voor de hele week of langer, kiezen veel mensen ervoor om dagelijks boodschappen te doen bij buurtwinkels. Volgens Colruyt is die tendens al bezig sinds de jaren 90 en zet hij zich nu alleen maar door. “We ondervonden toen dat er bij onze klanten een toenemende behoefte leefde aan kleinere buurtwinkels. Ons antwoord kwam er in 1998 met de eerste OKay-winkel in Ertvelde”, verklaart Fabrice Gobbato, algemeen directeur van OKay.

“Onze sterke groei is het beste bewijs dat het concept van OKay aanslaat bij de consument. We zijn fier op wat we al bereikt hebben, maar we zijn vooral ook ambitieus voor de toekomst. We blijven investeren zodat alle Belgen bij ons snel, goedkoop en makkelijk hun dagelijkse boodschappen kunnen doen. Die belofte kunnen we alleen maar waarmaken dankzij onze meer dan 2.000 medewerkers die zich dagelijks inzetten voor onze klanten.”

Blijven investeren

OKay telt vandaag 126 winkels in België en opent jaarlijks gemiddeld 7 nieuwe winkels. De komende jaren zal de buurtsupermarkt dat ritme aanhouden. In totaal ziet OKay potentieel voor 180 vestigingen.

Daarnaast blijven ze ook bestaande winkels vernieuwen. Daarbij maken ze gebruik van duurzame technieken en materialen. Zo openden ze in september 2017 de eerste fossielebrandstofvrije winkel in Stavelot. De winkel heeft geen klassieke verwarmingsketel op aardgas of stookolie en wordt verwarmd met de restwarmte van de koeling. OKay Compact, het stadsconcept van OKay, wordt verder uitgetest met 2 nieuwe winkelopeningen in 2018.

Feestelijke acties

Speciaal voor zijn 20-jarig bestaan ontwierp OKay een krantje waarin het zijn geschiedenis uit de doeken doet. Dat is vanaf 6 januari t.e.m. 12 januari verkrijgbaar in de winkel en bevat tal van feestelijke verjaardagsvoordelen.