Begin november verhuisde Mars België zijn magazijn naar een gloednieuwe locatie in Bornem. Het pand is 21.000 m2 groot en ligt in het ecologische gebouwencomplex van DHL in Bornem. "De verhuis de DHL site in Tisselt naar het nieuwe distributiecentrum in Bornem was een logische stap in de duurzaamheidsstrategie van Mars België", klinkt het bij het bedrijf. 

Mars wil zijn kantoren en fabrieken in één generatie milieuvriendelijk maken. Tegen 2040 wil het bedrijf geen fossiele brandstoffen meer gebruiken en de uitstoot van broeikasgassen reduceren. Daarnaast zal het ook minder afval produceren en het waterverbruik verminderen. Hiervoor investeert Mars in effectieve en energiezuinige apparatuur, innovatieve technologieën en hernieuwbare energiebronnen. "Als we deze doelstellingen willen behalen is het distributiecentrum van DHL in Bornem de perfecte locatie", vertelt Annick Serré, verantwoordelijker van de supply chain bij Mars België. "Dankzij dit unieke gebouw gebouw op vlak van energiebesparing zullen we erin slagen onze CO2 uitstoot met maar liefst vijftig procent terug te schroeven. Daarnaast wordt regenwater gerecycleerd en naderen we ons 'zero waste'-doel te bereiken."

Ecologische technologieën

Een groot deel van de groene energie komt rechtstreeks van de 36.000 m2 zonnepanelen van de site. Daarnaast is de ruimte optimaal geïsoleerd en verwarmd met een intelligent verwarmingssysteem waardoor het verbruik met 40 gereduceerd wordt. Dankzij een LED-verlichtingssysteem met bewegingssensoren branden en doven lichten er automatisch waar nodig.

De manier waarop vrachtwagens worden geladen wordt geoptimaliseerd om te voorkomen dat er meer heen en weer gereden moet worden dan nodig. In het magazijn vind je, net als in de rest van het gebouw, containers om afval te recycleren. "Wij recycleren 99 procent van ons afval", vertelt het bedrijf. Regenwater wordt opgevangen in een grote tank, gezuiverd en hergebruikt in het magazijn.

Sociale integratie

In het depot zijn zo'n 45 DHL werknemers aan de slag voor Mars. Afhankelijk van de drukte, vullen 42 tot 60 werknemers uit een beschutte werkplaats het personeelsbestand aan. Zij zijn verantwoordelijk voor de co-packing van de producten.