Federaal minister van Werk Kris Peeters geeft zijn fiat voor het sociaal plan dat de directie van Carrefour en de vakbonden gesloten hebben in het kader van diens transformatieplan.

Na groen licht van Brussel en Wallonië en een negatief advies uit Vlaanderen, was het aan federaal minister van Werk, Kris Peeters, om te beslissen over de goedkeuring van het protocolakkoord dat de directie van Carrefour en de vakbonden gesloten hebben. Vandaag is het verdict eindelijk gevallen: Peeters heeft zijn fiat gegeven. Daardoor krijgen 600 medewerkers van Carrefour die minstens 56 jaar zijn de mogelijk om in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) te stappen, een groot discussiepunt binnen de politiek.

Eerder deze week liet Kris Peeters in De Ochtend op Radio 1 nog weten dat Carrefour een extra premie zou betalen aan werknemers die met brugpensioen gaan en vervolgens een knelpuntberoep aanleren. Het ging daarbij om maximaal 500 euro, bovenop de 2.500 euro die voorzien is voor outplacement. Een aankondiging die op veel kritiek van de BBTK kon rekenen. Die beschuldigde de politiek namelijk van een onaanvaardbare inmenging in het sociaal overleg. Het is dan ook vrij waarschijnlijk dat dat idee de beslissing van Kris Peeters beïnvloed heeft. "Die premie van 500 euro wordt voorbehouden voor de opleiding van medewerkers die het bedrijf verlaten en een knelpuntberoep willen leren", bevestigt Baptiste Van Outryve, woordvoerder van Carrefour, ons. "Dat bedrag is maximaal 500 euro en mag ook niet meer zijn dan de helft van de prijs van de opleiding. Carrefour komt dus bijvoorbeeld enkel voor 350 euro tussen als de opleiding 700 euro kost. De premie wordt toegevoegd aan de 2.500 euro die wij voorzien voor de begeleiding van al onze medewerkes die het bedrijf verlaten. Dat bedrag dekt de kosten van de tewerkstellingscel en eventuele opleidingen die medewerkers willen volgen om zich te heroriënteren."

Ter herinnering, het protocolakkoord dat gesloten werd tussen de directie van Carrefour en de vakbonden zorgde ervoor dat het aantal ontslagenen zakte van 1.233 naar 950. Concreet zal het vertrek gebeuren via brugpensioen voor mensen vanaf 56 jaar, vrijwillig vertrek, interne overplaatsingen en de halftijdse eindeloopbaan (tijdskrediet) voor 55-plussers.