Sinds drie dagen viseert het protest van de gele hesjes ook de handel: de distributiecentra van supermarkten worden geblokkeerd en vrachtwagens worden tegengehouden. Comeos, de federatie van de handel in ons land, trekt aan de alarmbel: "Dit moet stoppen".

Een vrachtwagen"zeven uur lang geblokkeerd"

De voorbije dagen zijn tientallen supermarktvrachtwagens tegengehouden aan wegblokkades in Wallonië. "Een vrachtwagen met voedingswaren werd zelfs zeven uur lang tegen gehouden vrijdag. De situatie loopt uit de hand", aldus Comeos.

De federatie herinnert eraan dat de handel in ons land te maken heeft met een grote concurrentiehandicap tegenover de buurlanden. "Een dergelijke actie verergert de situatie alleen maar. Een blokkade van distributiecentra brengt een veelvoud van problemen met zich mee die niet meteen kunnen opgelost worden. Die problemen kunnen nog weken aanslepen." De komende periode is voor veel handelaars de drukste van het jaar en als er geen maatregelen genomen worden, dreigt de bevoorrading in gevaar te komen, aldus Comeos.

Voedsel weggooien door blokkades

Comeos herinnert er ook aan dat de acties gevolgen kunnen hebben voor voedingswarenleveranciers en -distributeurs. Wanneer vrachtwagens met voedingsproducten geblokkeerd waren, dreigt de sector verschillende tonnen producten te moeten weggooien.

C’est pourquoi, le secteur demande au gouvernement « d’agir résolument contre les blocages ».