Shockerend en onbegrijpelijk: zo noemde de Franse minister van Economie, Bruno Le Maire, de riante vergoeding van 13,17 miljoen euro die Georges Plassat voor zijn diensten in 2017 zou krijgen. Daarom heeft de ex-topman van Carrefour nu beslist om af te zien van een deel van die vergoeding.

Georges Plassat, die in juli 2017 terugtrad als CEO van Carrefour, heeft beslist om zijn vertrekpremie niet te aanvaarden. Die beslissing komt er na “al het onbegrip dat ontstond rond de financiële voorwaarden van zijn vertrek”, zo liet hij aan de raad van bestuur van Carrefour weten. De ex-topman zou volgens de niet-concurrentiebedinging een riante vergoeding van 3,9 miljoen euro opstrijken. Die werd vrijdag tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering goedgekeurd door 68% van de aanwezigen. Toch leidde die beslissing meteen tot veel kritiek bij de Franse vakbonden Afep (Association française des entreprises privées) en Medef (Mouvement des entreprises de France),  en de Franse regering. Gezien de leeftijd van Georges Plassat (69 jaar), werd de vergoeding door velen namelijk als veel te hoog bestempeld en ging ze bovendien in tegen de de code Afep-Medef, de Franse regels voor deugdelijk bestuur.

De grootste kritiek kwam echter van de Franse minister van Economie, Bruno Le Maire. Die noemde de vergoeding van 13,7 miljoen euro “schockerend en onbegrijpelijk”, zo meldde AFP. Aangezien volgens hem enkel goede prestaties beloond moeten worden, verdient de ‘mislukking’ van Plassat dus geen vergoeding. Hij benadrukte bovendien dat de erg slechte staat waarin Plassat het bedrijf heeft achterlaten, ervoor gezorgd heeft dat de nieuwe directie herstructureringen moest doorvoeren. "Daardoor worden talloze banen geschrapt en zullen ook winkels gesloten worden”.

De Franse minister riep Afep en Medef dan ook op om “forse maatregelen te nemen om de opvolging en de toepassing van de code Afep-Medef door zijn leden, te versterken”. Beide lieten weten dat ze de regels voor deugdelijk bestuur zullen herzien zodat in de toekomst “afwijkingen, zoals recent vastgesteld, vermeden worden”.

Georges Plassat liet ondertussen weten dat hij als senior advisor aan de slag gaat bij Degroof Petercam. “Het is een nieuwe, spannende uitdaging in een specifieke periode waarin bedrijven zich moeten heruitvinden om zich voor te bereiden op de toekomst”, aldus Plassat.