Nadat er toch een te hoge concentratie fipronil aangetroffen werd in Belgische kippeneieren, roept het voedselagentschap eieren van zes pluimveebedrijven terug. 

Hoewel het FAVV aanvankelijk volhield dat er geen grensoverschrijdende hoeveelheden van de schadelijke pesticide gevonden waren in Belgische eieren, werden er dinsdagavond toch te hoge waarden fipronil aangetroffen bij één van de 86 geblokkeerde pluimveebedrijven.

Uit een eerste analyse bij het bedrijf in kwestie werd een aanwezigheid van 0,076 mg/kg fipronil teruggevonden. Het bedrijf maakte echter gebruik van zijn recht op een tegenexpertise en uit de tegenanalyse van het tweede staal blijkt dat er meer fipronil aanwezig was dan eerst gedacht. Het staal bevatte van 0,92mg fipronil per kilogram, een waarde die de Europese veiligheidsdrempel van 0,72 mg/kg ruim overschreidt. 

De oorzaak van de tegenstrijdige analyses ligt bij één laboratorium, dat in totaal zes pluimveebedrijven heeft onderzocht. Alle eieren die afkomstig zijn van die bedrijven worden nu uit voorzorg teruggeroepen.

“Het betrokken laboratorium heeft maar van 6 van de 86 bedrijven die door het Voedselagentschap geblokkeerd zijn stalen geanalyseerd. Gezien de onzekerheid die vandaag is vastgesteld met betrekking tot de analyses die door dit laboratorium zijn uitgevoerd, worden uit voorzorg de eieren van die 6 bedrijven vandaag teruggeroepen van bij de consument”, zegt het FAVV in een persbericht.

Concreet gaat het om eieren met volgende codes: 2BE3084-02, 2BE3084-03, 2BE3084-06, 2BE3123-A, 2BE3123-B, 2BE3123-C, 3BE4004, 3BE4005, 1BE8016 en 3BE3114. Er wordt aan de consumenten die deze eieren hebben gevraagd om die eieren niet te consumeren en om ze terug te brengen naar de winkel. 

Op basis van de analyseresultaten van het betrokken laboratorium waren drie van de zes bedrijven al vrijgegeven. Die drie bedrijven zijn ook onmiddellijk opnieuw geblokkeerd.

Verder deelt het FAVV mee dat consumenten vanaf woensdagochtend hun vragen terechtkunnen op het gratis nummer 0800/13.550. Het callcenter was één van de extra maatregelen die de ministers van Landbouw Denis Ducarme (MR) en van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) gevraagd hadden na de bekendmaking van het resultaat van de tegenexpertise, meldt deredactie.be. 

Lees ook: Het eierschandaal samengevat