De gesprekken tussen vakbonden en de directie van Mestdagh die tot een sociaal plan moesten leiden, lijken muurvast te zitten. “De onderhandelingsvergadering van vandaag draaide op een mislukking uit. Acties zijn dan ook niet uit te sluiten”, reageert de BBTK.

Op 7 mei kondigde de directie van Mestdagh zijn herstructureringsplan aan. Daarbij werden 450 werknemers, ofwel 18% van de Belgische jobs bij Mestdagh, bedreigd. Sindsdien werden tal van vergaderingen gehouden. “Niet minder dan 5 buitengewone ondernemingsraden en 6 onderhandelingsvergaderingen werden gehouden in het kader van de procedure-Renault”, meldt de  BBTK.

Toch draaiden die vergaderingen volgens de vakbond op niks uit: “Vandaag moeten wij vaststellen dat we ons in een totale patstelling bevinden en dat de directie niet van plan is de werknemersvertegenwoordigers tevreden te stellen: er werd geen enkele oplossing gevonden voor een degelijk sociaal plan. Een sociaal plan is voor ons nochtans dringend aangezien SWT op 56 jaar enkel nog tot eind 2018 mogelijk is.”

Daarnaast is er volgens de BBTK  geen enkele vooruitgang geboekt op het vlak van een nieuwe organisatie in de winkels die het werk draaglijk en werkbaar zouden houden, naast de 350 reeds voorziene vertrekken. "Kort samengevat kunnen noch de werknemers die het bedrijf zouden moeten verlaten noch de werknemers die zouden moeten blijven en de nieuwe arbeidsorganisatie zouden moeten ondergaan, tevreden zijn met wat de directie op tafel legt. Wij hebben de indruk dat de directie enkel probeert tijd te rekken om ons onder druk te zetten om een SWT-plan te bereiken”, vervolgt de BBTK.

De komende dagen zijn in de winkels personeelsvergaderingen voorzien die mogelijk grootschalige acties tot gevolg zullen hebben. “De directie is bij deze gewaarschuwd! Dit is helaas de enige vaststelling die wij kunnen doen na de zesde onderhandelingssessie: ze is mislukt!”, reageert de vakbond fel.