Het Ierse Total Produce krijgt 45% van Dole Food in handen voor een bedrag van 300 miljoen dollar. Dankzij de overname groeit Totale Produce uit tot een van de marktleiders binnen de fruit- en groentesector. Daarmee lijken toekomstige overnamegesprekken tussen Dole Food en het Belgische Greenyard volledig van de baan.

Het fruitbedrijf Dole Food wordt dan toch overgenomen door Total Produce. Voor een bedrag van 300 miljoen dollar krijgt het Ierse fruitbedrijf 45% van Dole Food in handen. Daarmee stijgt de waarde van Dole Food naar 2 miljard euro. De Raad van Bestuur van Total Produce keurde de overeenkomst al goed.

 

"Belangrijkste stap in de geschiedenis van ons bedrijf"

Dankzij de overname ontstaat er een samenwerking tussen twee marktleiders op het vlak van groenten en fruit, waarbij Total Produce goed is voor een omzet van 4 miljard dollar en Dole voor 4,5 miljard dollar. De overname zal niet alleen zorgen voor een uitgebreider aanbod, maar zal ook hun geografische marktposities verstevigen. Totale Produce is namelijk een belangrijke speler op de Europese markt, terwijl Dole dan weer erg populair is Noord-Amerika.

Carl McCann, voorzitter van Total Produce, reageerde erg positief op de overname: “Ik geloof dat de investering van Total Produce in Dole de belangrijkste stap is in de geschiedenis van ons bedrijf. Daardoor kan Total Produce zich als een van de marktleiders binnen de groenten- en fruitindustrie profileren. Daarnaast zullen we anticiperen, zodat we in de komende jaren een belangrijke meerwaarde kunnen creëren voor aandeelhouders.”

 

Greenyard mist kans om grootste groenten- en fruitmultinational te worden

Volgens het contract heeft Total Produce het recht om binnen de vijf jaar 100% van Dole Food's aandelen in handen te krijgen. Doet het bedrijf dat niet dan kan David Murdock, CEO van Dole Food, al zijn aandelen ter beschikking stellen aan derden. Het ziet er dus naar uit dat de kans klein is dat Hein Deprez, CEO van Greenyard, ooit nog hoofdaandeelhouder van Dole Food zal worden. In het verleden voerde Deprez namelijk gesprekken met Murdock om het bedrijf in handen te krijgen en zo uit te groeien tot een van de belangrijkste fruit-en groentenmultinationals ter wereld. Hoewel die gesprekken met een sisser afliepen, bleef de CEO van Greenyard openstaan voor verdere onderhandelingen in de toekomst. 

Lees zeker ook het interview dat Gondola met Hein Deprez had!