Delhaize: geen castraties of vaccinaties meer bij varkens dankzij selectie van exclusief ras

Delhaize stelt haar nieuw varkensvlees voor, afkomstig van een exclusief varkensras. De retailer belooft een nog betere smaakbeleving en textuur, en garandeert respect voor dierenwelzijn dankzij betere voeding. Het varkensras moet bovendien niet gecastreerd of gevaccineerd worden, een absolute primeur aldus Delhaize.

 

Nadat Delhaize via omega 3-rijk dierenvoeder de voedingskwaliteit en duurzaamheid van de productie van haar varkensvlees sinds 2014 verbeterde onder het label "Beter Voor Iedereen”, introduceert de retailer nu varkensvlees met een nog betere smaakbeleving. “Dankzij een exclusief rustiek ras uit een natuurlijke selectie van Piétrain-varken kunnen de klanten van alle Delhaize-supermarkten vanaf nu genieten van een zacht, smaakvol en sappig stukje vlees van een superieure kwaliteit”, benadrukt de retailer.

 

Geen castraties of vaccinaties

 

Sinds enkele jaren is er heel wat ophef ontstaan rond de castratie van varkens door het dierenleed dat ermee gepaard gaat;. Het thema werd uitvoerig besproken binnen de Europese Commissie en normaal zouden de castraties vanaf 1 januari 2018 verboden worden. Toch kwam er uiteindelijk geen strikte wet uit de bus, maar slechts enkele voorstellen voor vrijwillige initatieven. Al verschillende jaren op rij zoeken retailers naar oplossingen om castraties te vermijden. Sommigen kozen daarbij voor een vaccin dat de berengeur vermijdt. Andere alternatieven, zoals Taintstop dat afgelopen jaar door Dumoulin ontwikkeld werd, verminderde de berengeur dankzij de specifieke, vezelrijke voedermix die bestaat uit onder meer chicoreiwortel en lijnzaad.

 

Delhaize koos dan weer voor een heel andere oplossing. “Het is op dit vlak dat we ons onderscheiden van de andere retailers. Net dankzij de selectie van dit specifieke varkensras zijn vaccins of castraties niet meer. Bij dit ras is er namelijk slechts een kleine kans dat de berengeur zich ontwikkelt. Daarnaast gebruiken we in het slachthuis ook een specifieke technologie waardoor risicovol vlees automatisch gedetecteerd wordt zodat het ander vlees dat in de rekken van Delhaize zal komen te liggen, niet besmet. Voeding is, in ons geval, een apart aspect dat geen verband houdt met de eliminatie van vaccins of castraties. Het verbetert niet alleen het dierenwelzijn, maar maakt het vlees ook smaakvoller en consumenten kunnen er bovendien de vruchten van plukken“, legt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize, ons uit.

 

4 beloftes

 

Delhaize werkt continu aan de kwaliteitsverbetering van haar varkensvlees in een lange termijn samenwerking met de 100 % Belgische varkenskwekers van het netwerk "Beter Voor Iedereen". Dit netwerk bestaat ondertussen uit 178 Vlaamse en 30 Waalse varkensboeren en groeit nog elk jaar verder aan. Dankzij de nieuwe evoluties binnen de samenwerking garandeert Delhaize nu 4 elementen.

 

1.Smaak

 

Delhaize heeft gekozen voor een rustiek varkensras dat voortkomt uit de natuurlijke selectie van Piétrain-varkens. Zo wil de retailer een zacht, smaakvol en sappig stuk vlees aanbieden. “Testpanels hebben aangetoond dat onze klanten het vlees smaakvoller vinden dan tevoren”, benadrukt de retailer. Sinds maart wordt het vlees al in een aantal winkels aangeboden. Ondertussen is het in alle Delhaize-supermarkten beschikbaar.

 

2.Evenwichtige voeding

 

Opdat de varkens in goede gezondheid kunnen leven, worden ze hoofdzakelijk met granen gevoed, waaronder lijnzaad dat rijk is aan omega 3. Die hebben niet alleen een positief effect op de biodiversiteit, maar het zijn ook essentiële vetzuren die door de mens niet kunnen worden aangemaakt maar wel uitermate belangrijk zijn voor de gezondheid van de consument.

 

3.100% Belgische productie

 

Kwekers van over het hele land, vleesverwerkers en Delhaize hebben zich verenigd in de "Healthy Farmers Association"-groep, wat hen de kans geeft om met alle schakels van de keten samen te werken. “De kwaliteit die deze topkwekers afleveren, wordt dan ook correct vergoed met een prijs die boven het marktgemiddelde ligt”, verduidelijkt de retailer.

 

4.Duurzame en diervriendelijke productie

 

Duurzaamheid en dierenwelzijn zijn nauw met elkaar verbonden. Dankzij het selecteren van een varkensras dat geen castratie vereist, worden biggen gespaard van een chirurgische of immunocastratie (via vaccinatie). “Dankzij deze beslissing - uniek in België – wordt enorm veel leed en stress bij de dieren vermeden”, aldus Delhaize. Daarbij komt ook dat het gebruik van antibiotica tot een noodzakelijk minimum beperkt kan worden.

 

Win-win voor iedereen

 

De nieuwe inspanningen zorgen volgens Delhaize dan ook voor een win-win-situatie voor alle betrokken partijen: Enerzijds krijgen dieren een evenwichtigere voeding en hoeven ze niet meer gecastreerd of gevaccineerd te worden. Varkensboeren krijgen dan weer de zekerheid van afzet, de garantie voor een stabiel inkomen, en een vaste toeslag voor hun inspanningen binnen deze samenwerking (1 euro incentive per dier + een vergoeding voor meerkost van het voeder). Klanten kunnen tot slot genieten van een smaakvoller stukje varkensvlees.

 

Auteur: 

l.goethuysen@gondola.be

categorie: 

Laatste productlanceringen