Cru strijkt neer in hartje Antwerpen

Geen Spar, maar wel luxeversmarkt Cru zal na nieuwjaar zijn deuren openen op de Groenplaats in Antwerpen. Die vestiging zal de huidige Cru-markt van Wijnegem vervangen die volgend jaar verdwijnt. 

 

De kogel is door de kerk: er komt dan toch geen Spar op de Groenplaats in Antwerpen. Sinds oktober 2017 huurt Colruyt Group er een pand dat normaal een nieuwe Spar zou huisvesten, maar dat plan lijkt nu definitief van de baan. Colruyt Group maakte namelijk bekend dat er na nieuwjaar een nieuwe Cru-winkel zal neerstrijken, aangezien de locatie volgens Colruyt Group een groot potentieel heeft voor een formule als Cru. Concreet zal de nieuwe winkel de huidige Cru-markt in Wijnegem vervangen die nog zal openblijven tot de opening van de nieuwe Cru. Op die manier kunnen de huidige klanten in het Antwerpse altijd bij Cru terecht, klinkt het bij Colruyt Group.

 

“Dit was voor ons een unieke opportuniteit, die we met beide handen hebben gegrepen. Antwerpen is en blijft voor ons een absolute ‘must have’. We zijn ervan overtuigd dat deze meer centrale ligging voor extra mogelijkheden voor Cru kan zorgen. We blijven heel sterk geloven in het Cru-concept, en kijken ernaar uit om nu nog meer klanten kennis te laten maken met deze unieke formule”, verduidelijkt Jo Spiegeleer, business unit manager van Cru. "De 10 ambachten die momenteel in Wijnegem aanwezig zijn, krijgen elk voldoende plaats in onze winkel op de Groenplaats, zodat we onze klanten niet alleen een optimale service, maar ook een uniek gamma en een uitzonderlijke winkelbeleving kunnen aanbieden. Dat betekent ook dat alle medewerkers van de Cru in Wijnegem mee zullen verhuizen naar Antwerpen."

 

Een tweede stadswinkel

 

Ter herinnering, de winkel in Wijnegem is de tweede Cru-vestiging die in de afgelopen twee jaar geopend werd. De luxeversmarkt was er gelegen aan de oude Mouterij aan het Albertkanaal en maakte deel uit van een grootschalig vastgoedproject (woon-werkcomplex)van kunst- en antiekhandelaar Axel Vervoordt, met de naam “Kanaal”. Een ware gok, aangezien deze vestiging in tegenstelling tot de winkel in de chiquere buurt van Overijse en die in het stadscentrum van Gent, niet veel passage krijgt. Nu komt Colruyt Group, met het succes van zijn stadswinkel in Gent in zijn achterhoofd, echter terug op zijn stappen en kiest het voor een tweede stadsvestiging.

 

« Cru is nog een vrij nieuw concept, dat we op een weldoordachte manier willen laten groeien, stap voor stap. We geloven sterk in het concept en we willen dat zoveel mogelijk Antwerpenaren het leren kennen. We zijn ervan overtuigd dat deze  plaats, meer centraal gelegen, ons meer opportuniteiten kan bieden. We hebben gemerkt dat een vestiging zoals in Gent aanslaat . We konden deze kans om ons op de Groenplaats in Antwerpen te vestigen dan ook niet laten schieten", legt Jo Spiegeleer, ons uit. Hij benadrukt bovendien dat de winkel in Gent meer shoppers over de vloer krijgt. "Aan de ene kant springen onze trouwe klanten, als ze in de buurt zijn, gemakkelijk binnen, maar we zien ook een grote groep consumenten die uit nieuwsgierigheid langskomen en dus zo het concept leren kennen. Cru Overijse ligt dan weer aan een drukke baan (Brusselsesteenweg), wat natuurlijk ook meer klanten aantrekt". 

 

« In Wijnegem kunnen we rekenen op een harde kern van trouwe klanten die overtuigd zijn van het concept. Al merken we wel dat het erg lastig is om die harde kern te vergroten. Verschillende klanten die minder frequent langskomen vergeten soms dat Cru bestaat, simpelweg omdat de versmarkt zich niet op hun weg bevindt. Nochtans zien we wel dat mensen bereid zijn om zich te verplaatsen voor een concept als Cru. Zeker in de regio Turnhout", vertelt Spiegeleer ons nog.

 

Op dit moment is de vestiging in Gent de grootste Cru-winkel van ons land, met een oppervlakte van maar liefst 1.100m2. Nochtans is het verre van rendabel en zag het bedrijf zijn verlies zelfs verdubbelen door de grote investeringen die met de opening van twee nieuwe winkels gepaard gingen. Toch blijft Colruyt Group geloven in zijn concept en investeerde het in 2016 nog zo'n 10 miljoen euro in de luxeversmarkt. Jo Spiegeleer kan er niet meer aan toevoegen: "Vanuit onze ervaring met de drie Cru-winkels, hadden we het gevoel dat er dringend dingen moesten veranderen. Dat vraagt niet alleen tijd, maar ook een grondige evaluatie. Pas in het tweede jaar konden we interessante conclusies trekken die we vervolgens in de praktijk moesten omzetten. Concreet is er ondertussen sprake van een verbeterde efficiëntie, zowel voor de klanten als voor de medewerkers. We kunnen echter nog niks zeggen over onze rendabiliteit, aangezien we onze resultaten pas op 19 juni openbaar zullen maken". 

 

In 2017 liet de retailer nog weten dat het niet de bedoeling was om nieuwe winkels te openen alvorens het concept rendabel is. Het bedrijf  bleef dan ook bij zijn ambitie om 15 winkels uit te baten. Vandaag is Cru, met zijn drie vestigingen, nog steeds een jong concept, "dat we op een weldoordachte manier willen laten groeien, stap voor stap. We hebben nog zeker de ambitie om te groeien. Maar in de volgende maanden gaan we ons focussen op de optimalisaring van de noodzakelijke processen alvorens mogelijk over te gaan tot de uitbreiding van het winkelpark".  

 

Spar Colruyt Group zet expansie voort

 

Dat Spar Colruyt Group een nieuwe vestiging opent, past volledig binnen zijn expansiestrategie. De voorbije 3 jaar opende de groep 14 nieuwe winkels en vernieuwde het maar liefst 39 vestigingen. Maar daar stopt het niet. Ook voor 2018 staan er nog 4 nieuwe projecten en 10 verbouwingen van bestaande winkels op de planning, waarvan een project in Antwerpen.

 

“Colruyt Group is een echte familie van bedrijven. We werken met de verschillende winkelformules samen om onze klanten zo goed mogelijk te bedienen in elke fase van hun leven. Het voordeel van tot een dergelijke familie te behoren, is dat we heel flexibel kunnen zijn om een dergelijke ‘change of plans’ door te voeren, in het voordeel van onze klanten. Zo blijven we als groep verder investeren in de toekomst van onze verschillende winkelformules”, besluit Dirk Depoorter, algemeen directeur van Retail Partners Colruyt Group.

 

Auteur: 

l.goethuysen@gondola.be

categorie: 

Laatste productlanceringen