Met zo’n 2 800 medewerkers in het verwerkingsbedrijf en 1 200 gediplomeerde beenhouwers in de slagerijen in de winkels, is Colruyt Group de grootste verdeler van vleeswaren in België. Dit jaar zoekt de groep opnieuw 150 slagers om het hoofd te bieden aan de stijgende verkoop van vleeswaren en kondigt aan een nieuwe productiesite van 18 000 m² te openen, een investering van 70 miljoen euro.

Colruyt Group wil 150 nieuwe beenhouwers in dienst nemen in 2016. Om voldoende kandidaten te werven, werkt de groep aan een samenwerking tussen verschillende Belgische slagersscholen.

Jean-Christophe Burlet, Salesmanager van de afdeling Vleeswaren van Colruyt: “Zo stellen we de scholen grondstoffen en materialen ter beschikking en voorzien we elk jaar heel wat plaatsen voor stages of werkplekleren. We organiseren ook tweejaarlijks het evenement Meatland, waarop we jonge mensen vooral enthousiast willen maken voor het beenhouwersvak. Het is en blijft een mooie stiel waar veel vakmanschap komt bij kijken, waarop je fier mag zijn en die altijd toekomst zal hebben.”

Basiskennis

Ook mensen zonder een slagersdiploma krijgen een kans bij Colruyt, zo zijn er ook mogelijkheden voor mensen die uit de horeca komen of uit andere ambachten zoals bijvoorbeeld de bakkerij. “We vragen een zekere basiskennis, maar een stielman of –vrouw uit bijvoorbeeld een ander vakgebied kan evengoed starten als verkoper in de beenhouwerij en ondertussen een basisopleiding volgen bij een (avond)centrum voor volwassenenonderwijs of de VDAB. Het voornaamste is dat ze liefde hebben voor het product en zich willen bekwamen in de beenhouwersstiel”, zegt Jean-Christophe Burlet. “Hier kunnen ze stap voor stap de kneepjes van het vak leren en na enkele jaren eventueel doorgroeien tot volwaardig beenhouwer.”

Investeren

Colruyt is op zoek naar beenhouwers voor twee verschillende activiteiten. Zij die graag met het product op zich werken, kunnen aan de slag bij Colruyt Group Fine Food Meat in Halle. Het geavanceerde vleesverwerkend bedrijf van de groep versnijdt, verwerkt en verpakt voornamelijk Belgisch rund-, kalfs- en varkensvlees. Het maakt ook bereidingen zoals vol-au-vent en stoofvlees, naast salades, charcuterie en diepvriesvlees voor de Belgische Colruyt- en OKay-winkels.

Anderzijds kunnen beenhouwers die liever direct contact met de klant willen aan de slag in de winkelbeenhouwerijen, die steeds vaker een bedieningstoog combineren met een rayon zelfbediening. Vandaag zijn er zo’n 1000 beenhouwers aan de slag in de winkels van de groep. Jean-Christophe Burlet: “Vlees is en blijft een belangrijk aantrekkingspunt voor onze klanten en daarom heeft de beenhouwerij een prominente plaats in de winkel. We willen op termijn overal met open ateliers werken, ook in de winkels met zelfbediening. Zo kunnen de klanten zien hoe onze stielmannen het vlees ter plaatse versnijden en klaar maken voor verkoop. Onze beenhouwers zijn ook altijd bereikbaar voor klanten die vragen hebben of graag op maat bediend willen worden.

Om aan de groeiende vraag van de winkels te voldoen opent er binnenkort een nieuwe productiesite van 18.000 m², een investering van 70 miljoen euro. “We werken met de modernste technologie op de markt en beantwoorden aan de strengste normen voor voedselveiligheid”, zegt Stefan Goethaert, directeur Colruyt Group Fine Food Meat. “Tegelijk hebben we oog voor duurzaamheid en zuiveren we bijvoorbeeld zelf ons afvalwater om er drinkwater van te maken. Maar ons grootste kapitaal zijn natuurlijk de 900 medewerkers bij Colruyt Group Fine Food Meat, onder wie 200 gediplomeerde beenhouwers.”