Carrefour stelt transformatieplan nog even uit

De groep Carrefour heeft haar nieuwe transformatieplan uitgesteld tot begin volgend jaar. De directie wil daarmee vermijden dat de belangrijke eindejaarsperiode verstoord wordt door stakingen.

 

De aankondiging van het transformatieplan van Alexandre Bompard was voorzien voor eind dit jaar, maar de Franse nieuwssite BFM Business meldt dat de deadline verschoven wordt naar, vermoedelijk, begin 2018. Update: Carrefour heeft ondertussen bekend gemaakt dat het plan op 23 januari 2018 zal voorgesteld worden.

 

De directie wil niet riskeren dat er in de maand december, die met de feestdagen enorm belangrijk is voor elke retailer, stakingen uitbreken in Frankrijk. Om de syndicale vrede te bewaren en een goed verloop van de eindejaarsperiode te verzekeren, wordt de aankondiging van het nieuwe strategische plan uitgesteld. Dat Carrefour zo voorzichtig is met de bekendmaking van het plan, doet vermoeden dat de retailer enkele drastische maatregelen zal aankondigen.

 

Al sinds het aantreden van Bompard als CEO van de Groupe Carrefour, gaan er geruchten de ronde over herstructureringen binnen de groep. Zo hadden onze Franse collega’s Linéaires het in september al over de sluiting voorziet van een aantal verlieslatende Franse winkels, alsook de vermindering van de oppervlakte van sommige Franse hypermarkten. Daarnaast zou Bompard hypermarkten in Frankrijk willen overhevelen naar een huur-pachtmodel. Volgens analisten zou er in totaal 1 miljard euro bespaard moeten worden. 

 

De vakbonden zijn alvast niet te spreken over het uitstel van executie. “Wij willen een routeplan. Men heeft het over de herstructurering van de hypermarkten en het snijden in de kosten. Wij willen weten over welke winkels het gaat”, zegt Michel Enguelz, afgevaardige van de vakbond Force Ouvrière, aan Reuters

Auteur: 

Joram De Bock

categorie: 

ISM - Side - NL

Laatste productlanceringen