Voor de eerste keer sinds vorige zomer heeft Albert Heijn een nieuwe Belgisch vestiging geopend. De winkel in Wemmel is bovendien de eerste AH in de Brusselse rand.

De komst van Albert Heijn naar Wemmel hing al enkele maanden in de lucht, maar is nu ook officieel aangekondigd. “Albert Heijn Wemmel opent spoedig de deuren,” zegt de retailer over de winkel die voor de zomer zou opengaan. De nieuwe supermarkt is gelegen aan de Romeinsesteenweg in Wemmel en wordt de eerste winkel van Albert Heijn in de Brusselse rand. Uitbater van de nieuwe supermarkt is de zelfstandige kruideniersgroep Peeters-Govers, die eerder al vier winkels ombouwde tot AH’s en de grootste franchisepartner is van Albert Heijn België.

Winkels afstoten

De opening van een nieuw Belgisch winkelpunt voor Albert Heijn is opvallend. De Nederlandse keten is namelijk nog volop bezig met winkels af te stoten in ons land. Zo verkocht AH in totaal al zes Belgische supermarkten aan Lidl, Tanger, Carrefour en een onbekende zelfstandige winkelier.

Albert Heijn moet bovendien nog altijd twee winkels verkopen in ons land, in het kader van de fusie tussen Ahold en Delhaize. In totaal moest de fusiegroep Ahold Delhaize van de Belgische mededingingsautoriteit 13 winkels verkopen, om te vermijden dat de groep te dominant zou zijn op de markt.

Zolang niet alle winkels afgestoten zijn, blijft de fusie tussen Ahold en Delhaize ‘on hold’ in België. Tot dan blijven Albert Heijn en Delhaize officieel dus nog altijd concurrenten in ons land. 

 

Het lot van AH in België?

De opening van AH Wemmel is des te opvallender, omdat het er steeds meer op lijkt dat het Albert Heijn-enseigne op lange termijn geen toekomst heeft in België. De directie van Ahold Delhaize verklaarde onlangs dat Delhaize “het leidende merk” van de groep in België is en dat eens dat versterkt is “de natuurlijke volgende fase is om alle Ahold Delhaize-winkels in België onder de Delhaize-vlag te brengen.” De groep zal zich in de eerste helft van 2019 buigen over de toekomst van AH in België 

 

Meer openingen

In de tussentijd zal Albert Heijn gewoon winkels blijven openen in Vlaanderen. Zo bevestigde woordvoerder Sally Herygers dat er de komende maanden nog meer winkelopeningen op het programma staan.