AB InBev duidt volgende maand een nieuwe voorzitter aan in de plaats van Olivier Goudet. Nakende belangenconflicten door de sterke groei van drankengroep JAB Holdings, waar Goudet CEO is, lagen aan de basis van zijn terugtrekking. Dat maakte de Britse zakenkrant Financial Times bekend.

AB InBev heeft plannen om volgende maand een nieuwe voorzitter te kiezen. Olivier Goudet geeft na vier jaar zijn voorzittersfunctie op. De reden voor zijn vertrek zijn mogelijke belangenconflicten door zijn andere bedrijf JAB Holdings, waarvan hij ook CEO is. Die holding nam vorig jaar de Amerikaanse drankengroep Keurig Dr. Pepper over, bekend van frisdranken als Dr. Pepper, Canada Dry en Schweppes.

In een persmededeling heeft Olivier Goudet verduidelijkt zelf op te stappen. “Ik heb de eer gekregen om dit bedrijf te sturen en ben onder de indruk van de kwaliteit van het management en heb enorm veel vertrouwen in de onze manier van zaken doen in de toekomst. Ik geef de fakkel door zodat ik meer tijd kan toewijden aan mijn groeiende verantwoordelijkheden als CEO van JAB.”, zegt Goudet.

Keurig Dr. Pepper

JAB focust op warme dranken als koffie en thee met als voornaamste koffiemerk Jacobs Douwe Egberts. Maar dat gaf nog geen problemen voor zijn rol bij AB InBev dat enkel bier produceert. Het was pas vanaf vorig jaar toen JAB zijn zinnen zette op drankendivisie Acorn Holdings dat belangen een rol begonnen te spelen. Keurig Dr. Pepper, dat ook deels actief is in koffie, komt met zijn frisdrankenaanbod namelijk dicht in de buurt van de alcoholvrije dranken die AB InBev recent lanceerde om zijn pilsverkoopcijfers omhoog te trekken.

AB InBev kwam recent ook met een capsulemachine op de markt die het mogelijk maakt om thuis cocktails en bier te maken. Keurig Dr. Pepper fabriceerde samen met de bierreus Drinkworks, ‘de Nespresso voor bier’. Deze alliantie tussen beide partijen kan het traditionele aanbod van AB InBev in het gedrang brengen wat het niet makkelijker maakt voor de dubbele positie van Goudet.

Erwin Vandenbosch