9 doden door listeriabacterie in 3 jaar: Hongarije wijst Greenyard openlijk met de vinger

De Belgische groentenspecialist Greenyard roept opnieuw diepgevroren groenten terug die mogelijk besmet zijn met de listeriabacterie. Volgens het Europees voedselagentschap EFSA zou de bacterie verantwoordelijk zijn voor 9 doden en 38 zieken, al wijst het voorlopig niemand met de vinger. De Hongaarse autoriteiten beschuldigt daarentegen wel openlijk de lokale vestiging van Greenyard, wiens activiteiten voorlopig werden stilgelegd.

 

Afgelopen week maakte Greenyard bekend dat bepaalde diepgevroren groenten, die geproduceerd waren in zijn Hongaarse vestiging, mogelijk besmet konden zijn met de listeriabactie. Die producten zouden vanaf augustus 2015 in de rekken gelegen hebben. Toen besliste de groentenspecialist al om diepvriesgroenten uit Hongarije terug te roepen, maar ook vandaag volgde een twee terugroepactie. Het Europese voedselagentschap EFSA maakte vandaag namelijk bekend dat er 9 mensen overleden zijn door de beruchte bacterie en dat er daarnaast sprake is van 38 zieken. Tussen de slachtoffers zitten onder meer Oostenrijkers, Denen, Finnen en Britten. Hoewel het Europese voedselagentschap tot nu toe nog geen enkel bedrijf met de vinger heeft gewezen,  liet het wel weten dat de listeriabacterie afkomstig is uit de Hongaarse vestiging van Greenyard. Bij een vorig persbericht benadrukte de EFSA dat er een broeihaard van de listeriebactie was ontdekt in Oostenrijk, Denemarken, Finland, het Verenigd-Koninkrijk en Zweden door diepgevroren maïs afkomstig uit Hongarije.

 

De Hongaarse autoriteiten duiden de lokale vestiging van Greenyard wel meteen aan als de schuldige. Ondertussen heeft het Europees voedselagentschap een diepgaand onderzoek ingesteld. In afwachting daarvan werd de productie van de Hongaarse vestiging stilgelegd. Daarnaast moet de tweede terugroepactie helpen om toekomstige risico’s bij andere producten te minimaliseren. Het gaat daarbij om erwten, maïs, spinazie, boontjes, pastinaak en zurkel die werden verkocht door de merken Pinguin, Delhaize, Everyday en Boni& D’LIS.

 

Auteur: 

l.goethuysen@gondola.be

categorie: 

Laatste productlanceringen