Ramon Laguarta vervangt Indra Nooyi aan het hoofd van Pepsico

Pepsico kondigt het vertrek aan van zijn iconische CEO Indra Nooyi, een van de zeldzame vrouwen aan het hoofd van een multinational van die omvang. Ze wordt vanaf 3 oktober vervangen door Ramon Laguarta.

 

Indra Nooyi (62) legt vanaf 3 oktober haar functie bij PepsiCo neer, nadat ze 24 jaar bij het bedrijf werkte, waarvan 12 jaar als CEO. Ze blijft voorzitter van de raad van bestuur tot begin 2019, om zo een zachte overgang mogelijk te maken. De raad van bestuur heeft Ramon Laguarta (54) voorgedragen als haar opvolger. Hij wordt vanaf 3 oktober de nieuwe CEO.

 

“Hele grote eer”

 

“Aan het hoofd staan van PepsiCo is een hele grote eer, ik ben ongelooflijk trots op wat we de voorbije 12 jaar gerealiseerd hebben om niet alleen de belangen van de aandeelhouders te behartigen, maar ook die van alle partijen die deel uitmaken van de mensen die we bedienen”, aldus Indra Nooyi. “Toen ik opgroeide in Indië had ik nooit kunnen denken dat ik zo’n buitengewoon bedrijf zou kunnen leiden. Dankzij onze ‘Performance with a cause’-filosofie – goede resultaten neerzetten, terwijl we betere producten maken, onze ecologische voetafdruk verkleinen en alle mensen helpen die we bedienen – hebben we een veel grotere en betekenisvollere impact op het leven van mensen dan ik ooit voor mogelijk had durven houden. PepsiCo staat vandaag stevig in zijn schoenen om de groei verder te zetten.”

Indra Nooyi is gekend als één van de zeldzame vrouwen die een bedrijf van zo’n grote omvang te leiden, maar ze is ook gekend voor de goeie financiële resultaten van de onderneming (door de opbrengsten met 80% te verhogen), haar duurzaamheidsvisie en haar strijd voor een meer diversiteit op de werkvloer. Ze liet ook van zich spreken naar aanleiding van de verkiezing van Donald Trump, toen ze de bezorgdheid uitte die leefde bij haar familie en een deel van haar personeel. Hoewel ze ooit deel uitmaakte van een groep van bedrijfsleiders die de ploeg rond Donald Trump adviseerde, uitte ze haar ongenoegen over de reactie van de president naar aanleiding van het drama in Charlottesville, toen hij weigerde de extreemrechtse groeperingen, die verantwoordelijk waren voor de rellen nadat een auto inreed om een menigte, te veroordelen. 

 

Ramon Laguarta

 

Ramon Laguarta wordt de zesde CEO van PepsiCo in 53 jaar. Hij heeft verschillende uitvoerende functies uitgeoefend en maakte deel uit van de algemene directie tijdens de 22 jaar dat hij bij het bedrijf werkte. Sinds september 2017 is hij voorzitter en overziet hij het wereldwijde functioneren, de strategie van de onderneming, de publieke politiek en de overheidszaken. Daarvoor was hij CEO van Europa en Afrika onder de Sahara. “Ramon Laguarta is precies de juiste persoon om verder te bouwen op ons succes”, aldus Indra Nooyi. “Het is een geweldige leider die zich al ruimschoots bewezen heeft in het laten groeien van bedrijven. Hij heeft een grondige kennis van de evoluerende voorkeuren van consumenten en andere belangrijke tendensen die zich over de hele wereld aftekenen, en hij heeft bewezen dat hij daar met succes kan op inspelen. Ramon was een essentiële partner bij het beheer van het bedrijf en ik heb er alle vertrouwen in dat hij PepsiCo naar nieuwe hoogtes zal leiden in de komende jaren.”

Auteur: 

d.soenens@gondola.be

categorie: 

Laatste productlanceringen