AB InBev gaat voortaan het iconische Bud-bier, in de VS ook bekend als Budweiser, brouwen voor Frankrijk. De productie zal plaatsvinden in Leuven en leverde al 40 extra jobs op. De biergigant benadrukt echter wel dat het voorlopig niet van plan is om het bier ook in ons land te verdelen.

Brouwerij AB InBev heeft grootste plannen voor zijn Leuvense afdeling. Zo zal het voortaan ook Bud-bier, ook bekend als Budweiser op de Amerikaanse markt, brouwen voor de Franse markt. "We zijn er trots op dat we binnen de groep worden erkend vanwege onze enorme expertise en vakmanschap. Bud is een van de moeilijkste bieren om te brouwen met een zeer individueel brouwproces, een recept dat sinds het begin nauwelijks is veranderd. Met de overname van Bud bevestigen we ook het grote belang van Leuven als centrale hub in Europa ", zegt brouwerijdirecteur Alexander Soenen. 

Het iconische biermerk Bud maakt sinds 2008 deel uit van de AB InBev-portefeuille dankzij de overname bij de grootste Amerikaanse brouwer "Anheuser-Busch Inc." en is vooral populair in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en China. Om aan de groeiende vraag naar Bud in zowel het VK als Frankrijk te kunnen voldoen, werd extra capaciteit gezocht om het Europese vasteland te bevoorraden en die werd uiteindelijk gevonden bij zijn Leuvense vestiging. Bud is onder meer in de VS, het VK, Spanje, Oekraïne, Rusland en China op de markt en wordt sinds maart ook in Frankrijk op grote schaal geïntroduceerd. Hoewel AB InBev voortaan dus Bud zal brouwen in zijn Leuvense afdeling, benadrukt de biergigant dat het voorlopig niet van plan is om het bier ook te gaan verdelen in België.  

Al 40 nieuwe medewerkers in 2019

AB InBev heeft verspreid over Europa 32 brouwerijen. 5 daarvan liggen in België, met Leuven als brouwerij met de grootste capaciteit. Het was dan ook een logische keuze om de productie van Bud in Leuven te laten doorgaan. “In Leuven is onze passie voor bier en ons vakmanschap ontstaan. De brouwerij ligt vandaag nog steeds vlakbij de plaats waar het in 1366 allemaal begonnen is. Vandaag is de brouwerij de grootste van Europa met een maximum capaciteit van 12 miljoen hectoliter per jaar. Er zullen wisselend lijnen vrijgemaakt worden voor het brouwen en verpakken van Bud", vervolgt Alexander Soenen. 

Eerder dit jaar werd er ook breed naar nieuwe mensen gezocht om de opstart van een extra lijn in een drie-ploegensysteem mogelijk te maken. In totaal werden in 2019 al 40 nieuwe mensen aangeworven in de brouwerij in Leuven. In totaal werken nu 800 mensen in de brouwerij. 

Brouwprocedure  

Om de specifieke brouwprocedure te kunnen volgen, werd een Bud brouwmeester aangesteld. Elke sample van elk proefbrouwsel wordt daarna door verschillende brouwmeesters en technische experts getest en geproefd. Pas als er 100% validatie is van de verschillende proefbrouwsels, kan Bud in productie. Op die manier is er de duidelijke garantie dat de Leuvense Bud exact dezelfde specificiteit en smaak heeft als het originele recept. Daarnaast wordt het bier, eens in productie, dagelijks getest en wordt het nog steeds elke maand opgestuurd naar de VS voor smaak- en kwaliteitstests. “Het is telkens een uitdaging om het bier op een andere locatie te brouwen en we zijn fier dat we daar in Leuven zo goed in slagen", reageert Joaquin Christiaens, Bud Brouwmeester in Leuven.

Het bier wordt – buiten de USA - verder nog gebrouwen in de twee brouwerijen in de UK, in Rusland, in Oekraïne en nu ook in Leuven. De biervolumes die in Leuven zullen worden gebrouwen, komen bovenop de volumes van het Verenigd Koninkrijk en zijn allemaal bestemd voor de Franse export.