Jobs bij Hoegaarden bedreigd door verhuis van productie naar Azië

Een deel van de productie van Hoegaarden verdwijnt naar China en Vietnam. Daardoor zal de Belgische brouwerij vanaf 1 juli slechts 5 dagen per week brouwen in plaats van 7. Daarnaast verdwijnen er ook 12 jobs. Dat meldt De Tijd.

 

Tot nu toe werkte het personeel in de brouwerij van Hoegaarden (170 werknemers) nog 7 dagen op 7, maar dat zal binnenkort veranderen. Vanaf 1 juni wordt het aantal productiedagen immers ingeperkt tot 6 dagen per week en vanaf 1 juli zelfs tot 5 dagen per week. De reden? Een deel van de productie die naar China verhuist. Vorig jaar opende AB InBev nog de grootste brouwerij van Azië voor maar liefst 357 miljoen euro. De productie van Hoegaarden voor de Chinese markt zal voortaan dus ter plaatse gebeuren, waardoor heel wat tijd bespaard wordt. “Door in China te brouwen kunnen we flexibeler inspelen op de lokale vraag en kan het bier sneller van de brouwerij naar de supermarkt worden gebracht. Tot voor kort was het bier zes weken onderweg”, vertelt een AB InBev-woordvoerder aan De Tijd. In totaal zou er volgens Belga per jaar zo’n 185.000 hectoliter voor de Chinese markt gebrouwen worden. 

 

De vakbonden vrezen dat tijdelijke contracten die normaal moesten worden omgezet in vaste contracten, zullen worden stopgezet, klinkt het bij De Tijd. De christelijke vakbond bevestigde ondertussen dat twaalf tijdelijke contracten niet verlengd worden en dat er bovendien twee nieuwe werkkracht werden aangenomen. Voorlopig weigert de directie om te reageren.

 

Daarnaast liet Graig Maclean, de commercieel manager van AB InBev in Zuidoost-Az ,aan Belga weten dat een deel van de productie naar Vietnam zal verhuizen. 

 

Auteur: 

l.goethuysen@gondola.be

categorie: 

EUROCIS - NL

Laatste productlanceringen